Nagrade so podelili tistim živilom, ki so v zadnjih desetih letih v okviru projekta prejeli nagrado, v svoji kategoriji pa izstopajo med vsemi nagrajenci Pri izboru prejemnikov jubilejnih nagrad so sodelovali potrošniki in strokovna skupina. Žitov Drožnik je pšenični mešani kruh, izdelan po posebnem inovativnem postopku s pripravo droži.
Vsebuje le en odstotek soli. Za inovativnost pri zniževanju vsebnosti soli v kruhih je bil januarja 2022 v kategoriji kruhov prepoznan kot najbolj inovativno živilo leta na natečaju Inštituta za nutricionistiko. Ob deseti obletnici podeljevanja nagrad pa je v svoji kategoriji dobil tudi nagrado za najbolj inovativen kruh v zadnjem desetletju.
V Žitu so Drožnik na trgovine polic pospremili konec leta 2021, za njegov razvoj pa so se odločili zaradi zavedanja prednosti, ki jih prinese kruh, pripravljen iz droži. Ta namreč sledi prehranskim trendom sodobnega potrošnika in zagotavlja lahkoten občutek, odličen okus z manjšo vsebnostjo soli in dolgotrajno svežino.
»Drožnik je kruh, vzhajan brez dodanega kvasa, saj tega nadomesti vnaprej pripravljeno aktivno kislo testo - »zmes« imenovana droži. Fermentacija droži traja več kot 30 ur, kar mu daje izredno aromatičnost in bogat okus.Hkrati je kruh zaradi tega postopka lažje prebavljiv, njegova skorja hrustljava, sredica pa puhasta z velikimi luknjami. Ker se zavedamo tudi problematike vpliva soli na potrošnika, smo Drožnika razvili z manj soli, a z več arome, ki smo jo pridobili s samim postopkom. Poleg tega kombinacija uporabljenih mok predstavlja tudi vir prehranskih vlaknin,« pojasnjuje Sonja Škof, razvojna tehnologinja v Žitu.
Danes ima družina kruhov Drožnik že štiri člane - različice kruhov z drožmi: mešani Drožnik, s semeni, beli in koruzni Drožnik. Načrtovana pa je še širitev trenutnega števila izdelkov.
»Vse kruhe iz družine Drožnik odlikuje poseben postopek priprave, zaradi katerega nimajo intenzivnega kislega okusa, ki je sicer značilen za izdelke z dolgimi fermentacijskimi postopki. Način priprave, kjer Žitovi peki najboljše sestavine skrbno zamesijo in ročno oblikujejo testo, jim zagotavlja tudi dolgotrajno svežino in hrustljavo skorjo. Veseli smo, da so potrošniki, tako domači kot tuji, Žitove kruhe z drožmi dobro sprejeli, ter ponosni, da je bila odličnost našega Drožnika ponovno prepoznana v okviru jubilejnih nagrad projekta Najbolj inovativno živilo leta,« pravi Rok Cankar, direktor poslovnega programa pekarstva v Žitu, in dodaja, da kakovost Žitovih kruhov Drožnik zagotavljajo tudi neprestano preverjanje, spremljanje in nadzor, ki ga zahtevajo izdelki iz droži.
Žitovi izdelki so sicer, poleg Drožnikove jubilejne nagrade, prejeli že pet tovrstnih priznanj. Leta 2021 je naziv za najbolj inovativna slovenska živila prejel Drožnik, leto prej brezglutenski kruh BeFree, 2018 konopljin toast, leto prej pirino vlečeno testo, leta 2015 pa koruzni toast. Inštitut za nutricionistiko sicer nagrade za najbolj inovativna živila leta podeljuje od leta 2014 z namenom spodbujanja inovativnosti pri razvoju živil in zagotavljanja pestrejšega izbora kakovostnih živil, pri izboru pa upošteva najrazličnejše vidike inovativnosti, predvsem posebnosti v sestavi z namenom doseganja ugodne prehranske sestave.
V Žitu so zavezani odgovornosti, ki jo imajo do potrošnikov, zato jim nudijo kakovostne izdelke ter jih hkrati poskušajo ozaveščati, da posegajo po prehransko ugodnejših izdelkih.
Zato imajo pri snovanju novih izdelkov, poleg sledenja trendom in želja potrošnikov, v ospredju tudi družbeno odgovoren vidik. Z investicijami v avtomatizacijo in nadgradnjo obstoječih ter novih proizvodnih linij v Žitu, ki so jih delno uspešno zaključili konec leta 2023, del pa jih še čaka v letošnji prvi polovici leta, bodo lahko še naprej ustvarjali ter pripravljali inovativne izdelke najvišje kakovosti za domač in tuje trge.
Vir/Foto: Žito