SLO bocni levo
SLO bocni desno

Slavnostna otvoritev prenovljene Žitove pekarne Maribor

OTVORITEV

Slovenija

10.07.2024

Slavnostna otvoritev prenovljene Žitove pekarne v Mariboru je potekala na ulici Jožice Flander 2.

 

Žito zaposluje okoli 1000 ljudi, v Mariboru 230.

"V zadnjih treh letih in pol smo v Žitu opravili številne spremembe in investicije, s čimer smo podjetje preobrazili v moderno in učinkovito pekarsko podjetje. Danes odprta naložba predstavlja zadnji korak v transformaciji mariborske pekarne, saj želimo okrepiti svoj dominantni položaj na slovenskem trgu, hkrati pa postati relevanten pek na hrvaškem trgu ter v drugih sosednjih državah. Žito izvozi več kot polovico svoje proizvodnje. Med pomembnejšimi tujimi trgi so Hrvaška, Italija, Avstrija in še nekatere zahodnoevropske države, kamor ne izvažamo le kruha, pač pa tudi slaščičarske proizvode" je dejala predsednica uprave Podravke Martina Dalić.

"Ponosni smo, da je s številnimi investicijami v posodobitev proizvodnje v višini 9 milijonov evrov, Žitova pekarna Maribor na odlični poti do največjega pekarskega obrata v Sloveniji, hkrati pa se uvršča tudi v sam vrh pekarske industrije v Evropi," so sporočili iz Podravke.

Direktor Žita Tomislav Bujanović (spodaj na fotografiji) je dejal: " V Žitu smo ob podpori skupine Podravka začeli nov investicijski cikel. Ob prenovljeni mariborski pekarni krepimo položaj na trgu kruha in pekovskega peciva v vrhniški pekarni, v pekarni na Viču v Ljubljani pa izdelujemo sveže pekovske izdelke, medtem ko je pekarna v Lescah specializirana za proizvodnjo manjših nišnih izdelkov. S tako organizacijo poslovanja vsak dan oskrbujemo več kot 1800 odjemnih mest po vsej Sloveniji, s širokim portfeljem in prepoznavnimi blagovnimi znamkami pa utrjujemo svojo pozicijo med vodilnimi slovenskimi podjetji v prehrambeni panogi."

Investicija med drugim zajema naložbe v novo peč za pekovsko pecivo in vzhajalno komoro, zarzovalne tunele, ter kotlovnico in strojnico za kompresorsko postajo, predstavlja obilo novosti pri peki pekovskega peciva, kruha in pripravi slaščic ter omogoča pripravo bistveno večjih količin pekovskega peciva na uro.

"Investicija v Mariboru je sicer del uspešno zaključenega lanskega procesa prenove s katerim smo v podjetju pričeli že januarja 2022. Z njim smo ustvarili pogoje za dolgoletno vzdržno poslovanje, skupaj pa bomo naložbam namenili vrednost v višini 16,2 milijona evrov," so še sporočili iz Podravke.

Ob tej priložnosti je bil častni gost Podravke oz.Žita minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han

Na lokaciji Tezno so pekarsko proizvodnjo skoncentrirali v letu 2007. V profitnem centru Kruh pecivo Maribor, ki je ena izmed osmih pekarskih lokacij največjega slovenskega prehrambnega podjetja Žito, to je od leta 2015 v lasti hrvaške Podravke, na petih linijah izdelujejo približno 600 vrst različnih izdelkov. Od tega 450 različnih pekovskih izdelkov, 30 vrst pekovskega peciva in 120 različnih slaščic.


 
Vir/Foto:Žito