SLO bocni levo
SLO bocni desno

Dan tradicionalnega slovenskega zajtrka obeležili tudi v Žitu

Slovenija

21.11.2025

Dan tradicionalnega slovenskega zajtrka nas vsako leto opomni, kako pomembna je lokalno pridelana, kakovostna hrana in kako lahko prav jutranji obrok postane temelj zdravih prehranskih navad naših otrok.

V oddaji Dobro jutro je na TV Slovenija spregovoril predstavnik ZPMS Uroš Brezovšek in povedal, kako je šolska malica izgledala pred sedemdesetimi leti in da le ta res ni bila samoumevna. Izpostavil je pomembnost tradicionalnega slovenskega zajtrka in kakšno vlogo pri njem igra prav kruh.

V Skupini Žito posebno pozornost namenjajo tudi ozaveščanju otrok o pomenu kruha kot dela uravnoteženega jutranjega obroka. Veseli so, da so lahko v okviru nagradnega izleta za razrede in delavnice z Luko Pangosom otrokom približali pekarsko znanje, jim pokazali pot »od zrna do žemljice« ter jih naučili speči svojo lastno, domačo žemljico za zajtrk. Prav takšne praktične izkušnje otrokom na prijeten način približajo pomen kakovostne hrane, truda, ki stoji za njo, ter odgovornega odnosa do prehrane.

V Žitu so veseli, da lahko sodelujejo pri pobudah, ki se vedno znova vrnejo k preteklosti in tradiciji. Naj bo petkov zajtrk priložnost, da izberemo lokalno, slovensko in dobro.

Vir/Foto: Linkedin Žito