Žitov kruh Krpan, nov okus pravega junaka z manj soli

Slovenija

19.04.2024

Zavezani odgovornosti ozaveščajo potrošnike z zmanjšanjem vnosa soli do manj bolezni srca. Slovenci še vedno zaužijemo preveč soli. V Žitu je zadišalo po vašem novem najljubšem kruhu. Izpod rok predanih snovalcev vrhunskih pekovskih izdelkov in srčnih pekov je prišel nov junak – kruh Krpan, ki prepriča s svojo kakovostjo.

Glede na povprečje med slovenskimi kruhi ima namreč kar 25 % manj soli, a kljub temu v svoji privlačni srčasti obliki nosi izjemen okus. V Žitu želijo s svojim novim junakom ozaveščati potrošnike, da posegajo po prehransko ugodnejših izdelkih ter prispevati k njihovem manjšem dnevnem vnosu 
soli. 

Čeprav je sol nujno potrebna za vzdrževanje celičnih funkcij v telesu, njen prekomeren vnos škodi našemu zdravju. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je priporočen dnevni vnos soli 5 gramov, povprečen Slovenec pa jo zaužije kar 11,8 grama oz. 135 % več od priporočene vrednosti. 

Slovenija se med državami Evropske unije, glede na podatke EUFIC-a (angl. European Food Information Council), tako uvršča na tretje mesto po količini zaužite soli na prebivalca. K dnevnemu vnosu soli v največji meri prispeva procesirana hrana, med katero sodi tudi kruh. 

Zmagovalna kombinacija z manj soli in izjemnim okusom 

V Žitu so zavezani odgovornosti, ki jo imajo do potrošnikov, zato jih želijo, poleg nudenja kakovostnih izdelkov, tudi ozaveščati, da posegajo po prehransko ugodnejših izdelkih. Pri snovanju novih izdelkov imajo, poleg sledenja trendom in željam potrošnikov, v ospredju osredotočenost na zdravo, uravnoteženo in trajnostno prehrano. Ob upoštevanju teh smernic je nastal tudi nov kruh Krpan, katerega glavna prednost je, da vsebuje 25 % manj soli glede na povprečje v slovenskih kruhih.  

»Čeprav sol v pekarski dejavnosti vpliva na boljšo peko, lepšo obliko in izboljšan okus izdelkov, smo v Žitu predani razvoju izdelkov z uravnoteženo prehransko sestavo razvili nov in inovativen kruh Krpan. Ta ima kar četrtino manj soli kot povprečen slovenski kruh, a je kljub temu izjemnega okusa. To smo dosegli z edinstveno kombinacijo sestavin. V Krpanu so tako glavni igralci pšenična bela in polbela moka, kvas, pinjenec, maslo in melasa. Soli je 0,88 grama na 100 gramov izdelka. Pod Krpanovo rustikalno rjavo skorjo se skriva mamljiva mehka in elastična sredica, ki zagotavlja svežino, poleg tega 
je vir beljakovin. Naš nov kruh tako v svoji srčasti obliki skriva karakter slovenskega junaka Krpana; je dobrosrčen, močan, preprost, dober, zdrav, krepak,« nov kruh Krpan opisuje Rok Cankar, direktor poslovnega programa pekarstva v Žitu. 

»Poleg širjenja asortimana kruhov in nudenja novih kakovostnih izdelkov, želimo v Žitu prav s Krpanom prispevati tudi k ozaveščanju potrošnikov o prehransko ugodnih izdelkih in pomenu manjšega uživanja soli,« še dodaja Cankar.

Kruh Krpan najdete v vseh Žitovih prodajalnah po Sloveniji in pri vseh 
večjih slovenskih trgovcih. 


Žito prispeva k uresničevanju ciljev na področju zmanjšanja vnosa soli

V Žitu, ki je del Skupine Podravka, sledijo ciljem Podravkine nutritivne strategije do leta 2027, v okviru katere razvijajo nove izdelke v skladu z zdravstvenimi priporočili, prehranskimi trendi in potrebami potrošnikov. Med cilji strategije je v 75 % novih in inovativnih izdelkih zmanjšati povprečno vrednost vsebnosti soli in sladkorja za 20 %, glede na povprečje v letu 2023. Z razvojem izdelkov, kot je kruh Krpan, pa v Žitu ne prispevajo le k doseganju ciljev Skupine Podravka, temveč tudi uresničujejo Zaveze odgovornosti sektorja pekarstva v okviru članstva podjetja v Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije. Med zavezami je tudi zmanjšanje vsebnosti dodane soli. Tako prispevajo k uresničevanju ciljev Svetovne zdravstvene organizacije na področju spremljanja nenalezljivih bolezni do leta 2025. Med cilji je namreč tudi zmanjšanje vnosa soli za 30 %, kar bo prispevalo k nižjemu krvnemu tlaku posameznikov in k manjšim tveganjem za razvoj bolezni srca.

Vir/Foto: Žito