LAS Kras je v sodelovanju z ORA Krasa in Brkinov ter Promoturismo FVG, ponudil izobraževalno priložnost za čezmejne turistične delavce, ki so se lahko na pripravljenem prostoru v luksuznem hotelu po predavanjih in predstavitvah organizatorev družili in izmenjali izkušnje.
Prireditev »Tourism Matching« je povabilo k sodelovanju med trajnostno usmerjenimi strokovnjaki s področja gostinstva, kulinarike in vinarstva s ciljem poglabljanja razumevanja lokalne ponudbe počasnega turizma (t.i. slow tourism), hrane in pijače ter ustvarjanja mostov med Italijo in Slovenijo in med Krasom in Trstom.
»Dodana vrednost tega dogodka,« pojasnjuje David Pizziga, predsednik LAS-a Kras »je ustvariti trenutek, da bi skupaj razumeli, kaj je in kaj ponuja Kras. Tourism Matching je most, na katerem se lahko srečajo vsi, ki delajo v gostinstvu, podjetniki, delavci in javni upravitelji, ki so povezani zlasti s turizmom na prostem. Pa tudi tisti, ki znajo ceniti pomen potovanja, temelječega na srečevanju in odkrivanju lokalne skupnosti, ljudi, hrane, tradicije, pokrajine in arhitekture. Most, ki lahko postane stičišče dveh z mejo ločenih območij, kot sta Italija in Slovenija ali Istra, pa tudi med Krasom in njegovim referenčnim mestom Trstom.«
Prireditev je potekala v treh sklopih: okrogla miza, srečanje strokovnih delavcev in »slow« aperitiv.
Po uradnih pozdravih Davida Pizzige, predsednika LAS Kras in Edija Fabjana vodje projekta KRAS-CARSO II na ORA Krasa in Brkinov, se je začela okrogla miza z naslovom Kras in Trst, majhni svetovi, široka obzorja, na kateri so sodelovali: Francesca Baldereschi, vodja Slow Food Travel pri Slow Food Italija, Astrid Prašnikar iz ROS.Turist, Inštitut za odgovorni turizem in Riccardo Zanellotti, direktor Savoia Excelsior Palace - Starhotels. Srečanje je moderirala novinarka Primorskega dnevnika Sanela Čoralič.
Sledila je delavnica z anketnim vprašalnikom z naslovom Kras in Trst – turizem in promocija, ki ga je povezovala Stefania Boccabianca (Prandicom) in v katerem so zastavljali vprašanja, ki so nastala tudi ob soočenju avtorjev ankete z umetno inteligenco. Namen inovativnega vprašalnika je bil vključiti udeležence dogodka v aktivno razpravo o možnem razvoju kraškega območja. Zbrane odgovore so komentirali skupaj z moderatorji in občinstvom.
Po končani okrogli mizi so se udeleženci (bilo jih je kakih sto) preselili v sosednjo dvorano, na osrednji del dogodka, kjer so se lahko srečali z osemnajstimi najpomembnejšimi organizatorji kulinaričnih doživetij in doživetij v naravi (t.i. outdoor doživetja), ki delujejo na čezmejnem območju: devet na italijanskem in devet na slovenskem delu Krasa. Vsak »ustvarjalec« je imel na voljo svoj prostor (mizo s stoli) , na katerem bo z zainteresiranimi lahko razvijal nove možnosti sodelovanja in strokovne zamisli za turistično gostoljubnost.
Dogodek se je zaključil z aperitivom, ki je temeljil na lokalnih in trajnostnih proizvodih, oblikovala pa ga je specialistka za kulinariko Alice Noel Fabi. Ponudili so »obrtna« vina, je pa prevladoval teran in dobrote malih kmetov, ki delujejo med Italijo in Slovenijo. Iz Komna je pišla ugledna gastronomska hiša Špacapan s svojim somelierjem (na fotografiji spodaj). Poleg tega so se predstavile tri lokalne priznane skupnosti pod okriljem organizacije Slow Food, ki spoštujejo naravo in njene ritme. Na voljo je bila tudi sezonska ponudba brezalkoholnih pijač.
Vir: Instore
Foto: Ivan Botteri