Podravka je uspešno izpeljala strateški preobrat v Žitu

ANALIZA

Slovenija

11.10.2023

Posodobitev proizvodnje, kapitalske naložbe in poslovno prestrukturiranje so le nekateri izmed stebrov, na katerih je slonel pomemben projekt v celotnem poslovanju Skupine Podravka.

Podravka je uspešno zaključila projekt »Preobrat Žita« ter tako prestrukturirala poslovanje in izpeljala posodobitve v proizvodnih procesih podjetja. Celoten projekt je strateško usmerjen v pekarstvo, na katerem v Žitu postavljajo trdnejše temelje za krepitev tržnega položaja na slovenskem trgu, kakor tudi za širitev dostopnosti pekovskih izdelkov Žita na hrvaškem trgu.

Preobrat so uresničili s skupno petimi stebri izboljšav poslovanja, in sicer z rastjo proizvodne učinkovitosti in tehnološko posodobitvijo, aktivnim upravljanjem portfelja, poenostavitvijo organizacijske strukture Skupine Žito, prestrukturiranjem organizacije in maloprodaje ter standardizacijo procesov, kot jih izvajajo sicer v Podravki d.d..

V projekt, ki se je v Žitu pričel januarja 2022, so med investicijskim ciklom doslej vanj vložili 8,2 milijona evrov. Do konca leta bodo vložili še dodatnih osem milijonov evrov. Skupna vrednost naložb bo znašala 16,2 milijona evrov. Financirali so jo s sredstvi pridobljenimi s prodajo nepremičnin. Med naložbami so nova proizvodna linija za kruh na Viču, avtomatizacija linij v Mariboru in razširitev skladiščnih zmogljivosti za zamrznjene izdelke, prav tako v Mariboru. V okviru prestrukturiranja sta bili ločeni prodajni in proizvodni funkciji, tako da je Podravka Ljubljana prevzela vsa distribucijska mesta na slovenskem trgu za celoten portfelj izdelkov segmenta Prehrana, vključno s portfeljem pekarstva. »Projekt »Prebrat Žita« je izjemno pomemben za povečanje učinkovitosti in konkurenčnosti v segmentu proizvodnje pekovskih izdelkov. Poleg strukture portfelja, tehnološke posodobitve in povečane učinkovitosti me še posebej veseli, da smo način dela in vodenje procesov uskladili s procesi Skupine Podravka. Danes Žito deluje kot sestavni del Podravkinega segmenta Prehrana. S tem smo postavili odlične temelje za nadaljnjo rast pekarske industrije in prisotnost naših pekovskih izdelkov tako na slovenskem kot hrvaškem trgu. Zato bi se rada zahvalil vsem zaposlenim in vodstvu Žita, ki so se trudili, da so ta projekt uspešno izpeljali. Posebej se zahvaljujem tudi zaposlenim in direktorjem Podravke, ki so prispevali k uspehu projekta in harmonizaciji Žita v segmentu Prehrana,« je povedala Martina Dalić, predsednica uprave Podravke. Naslednji koraki v poslovanju Žita so optimizacija medskladiščne interne logistike, odprodaja neoperativnih nepremičnin, dodatno izboljšanje poslovne klime ter številne druge aktivnosti s katerimi v podjetju stremijo k dodatnemu izboljšanju rezultatov.

Vir: Žito (Podravka)

Foto: Žito (Podravka)