Glavni cilj sodelovanja je ozaveščanje gostincev in potrošnikov o pomenu izbire lokalnih živil in spodbujanje večje uporabe slovenskih živil z oznako: »Izbrana kakovost – Slovenija« v gostinstvu.
Teden restavracij ni zgolj množičen dogodek, temveč tudi dogodek visoke kakovosti, saj vključuje vrhunske restavracije.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se v okviru nacionalne sheme »izbrana kakovost – Slovenija« aktivno pridružuje promoviranju in širjenju certificiranih živil in izdelkov iz sheme.
Generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar (na fotografiji) je pozvala gostince, da na svojih menijih označijo kakovostne slovenske proizvode iz govejega in perutninskega mesa, mleka, mlečnih izdelkov ter sadja in izdelkov iz sadja z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«.
Poudarila je, da so ta živila 100 odstotno slovenska in dodatno izpolnjujejo višje standarde kakovosti in sledljivosti. Poleg mesa (goveje, perutninsko in prašičje), mleka in mlečnih izdelkov ter sadja in sadnih izdelkov bo kmalu dosegljivo tudi žito in izdelki iz žit. Nujno je, da se vsi zavedamo pomena izbire teh živil, je še izpostavila.
Znak »izbrana kakovost – Slovenija« torej zagotavlja, da so izdelki pridelani in predelani v Sloveniji ter podvrženi tudi strogim nadzorom. Z večjo vključitvijo certificiranih izdelkov v gostinske menije bomo pripomogli k večji prepoznavnosti lokalnih surovin.
Sodelovanje z gostinci je velikega pomena, saj njihova uporaba lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov prispeva k večji podpori domačim pridelovalcem in predelovalcem. Večja uporaba slovenskih proizvodov pripomore k večji prehranski samooskrbi Slovenije in prehranski varnosti. V času podnebnih sprememb in negotovih dobavnih verig ima izbira lokalnih proizvodov izredno velik pomen.
Na druženju z mediji so ambasadorji znaka »izbrana kakovost – Slovenija« Martina Breznik, Luka Košir in Mojmir Šiftar udeležencem predstavili poglavitne značilnosti in prednosti živil z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« ter njihovo uporabo v jedeh.
Namen sodelovanja v Tednu restavracij je tudi priložnost za spodbujanje gostincev k dolgoročnemu sodelovanju z domačimi pridelovalci in predelovalci. Pravica gosta je vedeti, od kod so sestavine jedi na krožnikih.
Za konec še poziv vsem gostom v Tednu restavracij, ki poteka od 21. do 30. marca 2025, da izberejo jedi iz lokalnih sestavin in poiščiejo menije, ki so označeni z znakom »Izbrana kakovost - Slovenija« in s tem pokažejo svojo odgovornost.
Vir/Foto: MKŽP