Vremenske težave so zaznamovale letošnje vinsko poletje in vinogradnikom povzročile nemalo težav. Začelo se je s spomladansko pozebo, sledilo je še več hudournikov in hudournikov.
Kljub vsemu so se vinogradniki še vedno borili z rubenico, ki bo še nekaj let dodatno škodila vinogradom.
Trgatev v kleti Puklavec Family Wines je bila zasnovana rekordno zgodaj, že 14. avgusta, kar je približno tri tedne hitreje kot prejšnja leta. V vročini, bili so dnevi, ko je temperatura presegla 35 stopinj Celzija, je grozdje trgalo povprečno 170 delavcev na dan. Po 35 dneh trgatve, zadnji dan je bil 23. september, je trgatev v kleti in prvi rezultati so že vidni.
Glede na obseg v preostalih regijah so se vinogradi Puklavec Family Wines dobro odrezali, saj je bil pridelek prizadet v okoli 30 odstotkih. Enak primanjkljaj poznamo pri zadružnih vinogradnikih, kjer je bil izpad več kot 30-odstoten. »Količinsko je letina pod pričakovanji, zato je bila najbolj prizadeta naša paradna sorta muškat ottonel, najbolj radodaren pa je bil rdeči muškat,« nam je trgatev opisal Branimir Žličar, prvi vinogradnik kleti Puklavec Family Wines. »Med mojimi favoriti trgatve so zagotovo beli pinot, sivi pinot in renski rizling, ki so po mojem mnenju in izkušnjah letos izjemni,« je dodal Branimir.
Posebnost letošnje trgatve v kleti Puklavec Family Wines je bila, da je bila to prva trgatev novega enologa, ki se je pridružil v začetku poletja, Luke Radička. »Vesel sem, da sem prišel v tako uigrano ekipo in da bomo imeli odlično letino. Poletje ni bilo lahko, a smo skupaj zbrali moči in delo opravili z odliko. Prvi parametri in degustacije so odlični, tako da pričakujemo odlično vino.« Branimir je opisal tudi prvo sodelovanje: »Prvo potovanje z Luko je bilo zame zelo prijetno in osvežilno. Oba sta izkoristila naše dosedanje izkušnje in skupaj skušala ustvariti optimalne pogoje za fantastična vina, ki bodo dokaz naše povezanosti že na prvi skupni trgatvi.«
Po končani trgatvi se dela v vinogradih nadaljujejo s pripravo zemljišč za načrtovano obnovo vinogradov v poletju 2025, zato je na letos zasajenih vinogradih, ki jih je treba ob vsaj tri leta za prvo letino.
Vir/Foto: Puklavec Family Wines