SLO bocni levo
SLO bocni desno

Prvi dogodek: "Vino ob žlici v Sloveniji" - Vina Kleti Krško, v gostilni Kunst

AKTUALNO

Slovenija

28.11.2023

Svojo prvo tujo izdajo je doživel hrvaški gastronomski projekt: "Vino ob žlico", ki je svoje uprizoritve doslej doživel v Zagrebu, na Plitvičkih jezerih in v Medžimurju.Cviček kot ponos Dolenjske Krški cviček je strokovno zaokrožen, a ne odstopa od svojih prepoznavnih značilnosti. Skrbno in ponosno ga proizvajajo že več kot pol stoletja. Je edinstveno vino za vsako priložnost, lahkotno in osvežilno, z le 10% alkohola. Njegova cena je prava malenkost o čemer se bodo kmalu prepričali tudi hrvaški trgovci in gostinci. Neverjetno razmerje med ceno in kakovostjo! Vinu poleg okusnosti pripisujejo tudi zdravstvene koristi. V zmernih količinah se priporoča diabetikom, proti prebavi in ​​slabokrvnosti ter pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja.

Avtorja projekta Renata Cisar in Mustafa Topčagić sta stopila čez mejo in svoj prvi dogodek v Sloveniji organizirala v Krškem, v restavraciji Kunst, ki je  last mladega in podjetnega gostinca Nejca Kunsta.

Gostilna se nahaja v sklopu istoimenskega hotela, na samem vhodu v Krško iz smeri Zagreba.

Ekipa hrvaških novinarjev, poznavalcev vin in ljubiteljev kulinarike je dobrososedske odnose razvila s petimi hodi vrhunskih jedi, ki jih je zasnoval lastnik restavracije ob pomoči kreativnega chefa Milana Jandriča in organizacijskega chefa Stefana Ledenčana, vina pa je izbral Jure Grubar, glavni enolog in direktor Kleti Klet Krško.

Apetite so gostom "zbudile" predjedi iz destilarne NeuZilli iz Polzele, mesteca pri Celju, kjer imajo novo specialiteto, originalne gine. Ponudila sta jih kar lastnika destilarne, zakonca Klavdija in Borut Sitar.

Slovenska džin scena ni tako bogata kot hrvaška, a ji je treba čestitati ne le za kakovost, ampak tudi za izvirnost. Njihov Hoppy Gin je destilat iz hmelja (z brinom, limono, poprom), odlično pa se poda k pivu Kukec.

"Naša Spodnjesavinjska dolina je znana po pridelavi hmelja, začetki hmeljarstva pa so povezani z Neu Zilli, to je graščino Novo Celje. Temu smo se želeli pokloniti in zato smo ustvarili gin s hmeljem, ki ga priporočamo v kombinaciji s pivom Kukec, poimenovanim po Simonu Kukcu, enem od začetnikov sodobnega slovenskega pivovarstva. Ker so gini z okusom v trendu, smo ustvarili tudi Raspberry Gin z malino, ki je v kombinaciji s tonikom bolj priljubljen med ženskami,« je povedala Klavdija Sitar.

Neu Zilli gin lahko poskusite v boljših slovenskih restavracijah, turističnih uradih, kupite na spletni strani www.neuzilli.si ali na domačem pragu na Polzeli in v Ljubljani, v trgovini z alkoholnimi pijačami Vrelo, ki jo je ob tej priložnosti predstavljal lastnik, Nihad Đozić. Vrelo ponuja predvsem žganja iz Srbije in druge izvirne žgane pijače, slovenska vina, a tudi hrvaška iz kleti Antunović in Pilato.

Cviček kot ponos Dolenjske

Krški cviček je strokovno zaokrožen, a ne odstopa od svojih prepoznavnih značilnosti. Skrbno in ponosno ga proizvajajo že več kot pol stoletja. Je edinstveno vino za vsako priložnost, lahkotno in osvežilno, z le 10% alkohola. Njegova cena je prava malenkost o čemer se bodo kmalu prepričali tudi hrvaški trgovci in gostinci. Neverjetno razmerje med ceno in kakovostjo! Vinu poleg okusnosti pripisujejo tudi zdravstvene koristi. V zmernih količinah se priporoča diabetikom, proti prebavi in ​​slabokrvnosti ter pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja.

Vir/Foto: Instore Hrvaška