Z sogovorniki so organizatorji osvetlili situacije z večih zornih kotov, ko gre za umetno inteligenco, ki je (bila) glavna tema dogodka v Novi Gorici. Govorci so preverili, katera so osnovna vodila pri uvajanju novih tehnologij in UI v poslovanje podjetij ter kako preseči obstoječe tehnološke rešitve in spodbuditi inovacije.
Na panelu pred polno dvorano v Perli so se predstavili: Jaka Repanšek, predsednik slovenskega Oglaševalskega razsodišča, ki je odprl razpravo s in jo tudi vodil, sodelovali pa so še: Aida Kamišalić Latifić, državna sekretarka, pristojna za informacijsko družbo in razvoj digitalnih rešitev, Zenel Batagelj, partner, raziskovalna agencija VALICON Ljubljana, Mitja Trampuž, predsednik Združenja AI4SI pri Gospodarski zbornici Slovenije, Simon Cetin, partner in ustanovitelj družbe iPROM, Tomaž Repinc, predsednik uprave družbe Hit in Ana Praprotnik, direktorica marketinga Sava Turizem.
Zatem je sledil še večerni dogodek s podelitvijo najvišjih priznanj s področja turizma.
Pred tem so že v jutranjem programu govorili o umetni inteligenci v turizmu, ki da prinaša številne priložnosti, med drugim pa so ugotovili, da UI lahko pospeši procese, optimizira stroške in zagotovi vpoglede v vedenje strank, nikakor pa ne more nadomestiti pristnega človeškega stika.
Nove tehnologije so realnost, ampak težko me bo kdo prepričal, da bo umetna inteligenca lahko zamenjala prijazne ljudi z nasmehom, je izpostavil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.
Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je dejala, da se tehnologija in avtomatizacija pogosto dojemata kot negativni sili, ki odpravljata delovna mesta, toda nova orodja in tehnologije po njenih besedah niso namenjena nadomestitvi človeškega stika, ampak temu, da ga izboljšajo in človeško delo usmerijo tja, kjer prinaša največjo dodano vrednost.
V Modri sejni sobi so govorili o spoštovanju kulinarične tradicije, pomenu zaščite tradicionalnih proizvodov ter njihovem umeščanju v vrhunsko gastronomsko ponudbo. Spregovorili so: Ana Ahčin, generalna sekretarka GIZ Mesne industrije Slovenije, Vlasta Grašek, MKGP, Direktorat za hrano in ribištvo, Janko Kodila, Kodila d.o.o. Markišavci o pomenu zaščite in certificiranja kmetijskih pridelkov in živil z vidika države, Marcela Klofutar, Hiša Linhart Radovljica, podpredsednica Sekcije za gostinstvo in turizem pri OGZS o spoštovanju tradicionalnih vrednot v procesu pridelave in predelave zaščitenih živil.
Zaključek debate bi bil, da se gastronomska dediščina in lokalna kakovost kot gradnik odličnosti v gostinski ponudbi ne smeta zapostavljati ampak nasprotno. Ob združevanju vseh ju je treba spodbujevati in nagrajevati ob pomoči vseh dejavnikov na čelu z državo.
Vir: Instore
Foto: Ivan Botteri