SLO bocni levo
SLO bocni desno

Na Kozjanskem z evropskim projektom do bolj zdrave prehrane

AKTUALNO

Slovenija

12.03.2023

Razvojna agencija Kozjansko sodeluje v evropskem projektu Eko gajbico, prosim, ki zasleduje cilje strategije od vil do vilic.

Ta stremi k razvoju pravičnega, zdravega in okolju prijaznega prehranskega sistema. V projekt je vključenih 12 partnerjev z ekološkim certifikatom.
  
Partnerji si v okviru projekta prizadevajo za pridelavo, predelavo in uporabo zdrave, lokalne in ekološke hrane.

Skupna vrednost projekta za izvedbo vseh aktivnosti, ki jih bodo izvedli partnerji iz Slovenije in Bolgarije, znaša 1,1 milijona evrov, od tega bo lokalna akcija skupina Od Pohorja do Bohorja prejela skoraj 100.000 evrov. Projekt se bo predvidoma zaključil v drugi polovici prihodnjega leta, so za STA povedali v Razvojni agenciji Kozjansko.

Po navedbah agencije projekt preko naložb na kmetijah ali zadrugah prispeva k trajnostni ekološki proizvodnji hrane in predelavi ekološke hrane, posredno tudi k prehodu na zdrav in trajnostni način prehranjevanja.

V okviru projekta bodo med drugim prenovili zreško tržnico, v Zrečah postavili multimat, kmetiji Čadej bodo namenili horizontalne krmilno-mešalne prikolice za pripravo krmnega obroka iz sena ekoloških žit pri pridelavi in predelavi ekološkega senenega mleka, kmetija Brodej pa bo prejela premično opremo za obdelavo ekološkega mesa.

Predviden je tudi popis bogate zbirke etnoloških predmetov v Etnološkem muzeju Brodej ter priprava idejne zasnove za nadgradnjo etnološkega zbirke. V načrtu je tudi vzpostavitev spletne trgovine za prodajo ekoloških pridelkov in izdelkov na Eko turistični kmetiji Urška, prenova spletne strani, oblikovanje brošur in letakov eko kmetije ter oblikovanje etiket za ekološke produkte.

Pripravili bodo tudi skupne promocijske eko gajbice z lokalnimi ekološkimi izdelki vključenih ekoloških kmetij, izvedli izobraževanja in delavnice o pomenu lokalne prehrane, kratkih dobavnih verig, ozaveščanja o podnebnih spremembah in prilagajanje nanje tudi z vidika pridelave lokalne hrane in kratkih dobavnih verig, strategije od vil do vilic, v načrtu je tudi nakup trajnostnih ekoloških vrečk za promocijo in pospeševanje prodaje ekološke hrane.