Tradicionalni slovenski zajtrk - moj naj zajtrk!

Slovenija

16.11.2024

Tradicionalni slovenski zajtrk obeležujemo na petek v tednu slovenske hrane, letos je to 15. november, njegov namen pa je pomagati pri osveščanju in predajanju ključnih sporočil. Slogan se glasi »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«.

Prvi teden slovenske hrane so danes zaokrožili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Šole, vrtci in drugi vzgojno-izobraževalni zavodi so še štirinajsto leto zapored tretji petek v novembru začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom in promocijo lokalne samooskrbe.
  
S ponudbo kruha, masla, medu, mleka in sadja slovenskega izvora je prvič kot projekt potekal v vrtcih in osnovnih šolah po državi novembra 2011, od leta 2012 pa poteka na dan slovenske hrane, ki ga je po sklepu vlade od letos zamenjal teden slovenske hrane. 
 
Na letošnjem plakatu Tradicionalnega slovenskega zajtrka je ilustracija ustvarjena izpod rok ilustratorke in striparke Tanje Komadine.

Ministrstvo za kmetijstvo je ob današnjem dnevu z Zvezo slovenske podeželske mladine na ministrstvu organiziralo tudi tržnico mladih kmetov.

Statistični urad je zbral podatke o petih tipičnih sestavinah zajtrka, o kruhu, maslu, medu, mleku in jabolkih. Te so letos ponovno delili v vrtcih in šolah, lani so ga po navedbah statistikov postregli več kot 280.000 otrokom.Kot so sporočili s statističnega urada, smo za kilogram kruha lani v povprečju odšteli 3,30 evra. Septembra je bil kilogram kruha za 1,3 odstotka cenejši kot pred letom dni. Lani je bilo prebivalcu Slovenije za prehrano na voljo v povprečju 112 kilogramov žit, stopnja samooskrbe pri žitih je znašala 80 odstotkov.

Vir/Foto: Ministrstvo za kmetijstvo