Iz Ptujske kleti pravijo, da gre za unikatno kreacijo, ki združuje tradicijo najstarejše destilarne v Sloveniji in sodobno znanje strokovnjakov iz šole Sommelier Master, pelinkovec ultimus pa da ponuja dovršen okus in predstavlja praznovanje življenja za vse, ki želijo okusiti divjo plat tradicije.
Ptujska klet je poznana po dolgoletni tradiciji pridelave vrhunskih vin. S svojimi koreninami, ki segajo v leto 1239, je najstarejša vinska klet v Sloveniji in prava zakladnica vinske dediščine. Vendar pa bi mnoge presenetil podatek, da je Ptujska klet dom tudi najstarejšemu obratu žganih pijač na slovenskih tleh, ki letos beleži 150. obletnico. Žgane pijače, ki jih generacije poznajo pod blagovno znamko Petovia, so rezultat več kot stoletnega izpopolnjevanja receptur in skrbne izbire sestavin ter so simbol vrhunske kakovosti in izjemnega okusa.
Začetki proizvodnje žganih pijač na ptujskih tleh segajo v leto 1873, ko je bilo ustanovljeno prvo podjetje, specializirano za proizvodnjo žganih pijač, pod imenom Hutter & Elsbacher alkoholna industrija, Ptuj in je postavilo temelje za bogato tradicijo žganjekuhe na Ptuju.
Temu so sledile številne druge prelomnice, kot je leta 1918 preimenovanje podjetja v Hutter Simon sin, prvo takratno jugoslovansko alkoholno industrijsko družbo. Izdelke so tržili pod zaščitnim znakom Pegaza, ki je še danes sestavni del vsake etikete žganih pijač Petovia. Po drugi svetovni vojni se žganjekuha razvija pod Kmetijskim kombinatom Ptuj, leta 2002 pa tradicijo proizvodnje žganih pijač pod blagovno znamko Petovia nadaljuje Ptujska klet.
Vir/Foto: Ptujska klet