V prijetnem vzdušju so obujali spomine na prehojeno pot ter delili vizijo za prihodnost v kateri vstopajo z odprtjem nove sodobne poslovne stavbe.

»Nova stavba je največja investicija v zgodovini podjetja. Vrednost naložbe je bila 5,5 milijona evrov,« je dejal direktor Janez Šenveter in poudaril: »35 let je dolgo obdobje, v katerem smo se razvijali iz majhne vaške pekarne v sodobno podjetje z več kot 200 zaposlenimi. Naložba v novo poslovno stavbo nam zdaj omogoča širitev kapacitet in vstop na nove trge, kar je ključno za našo nadaljnjo rast."
 
Nova stavba se razprostira na 2400 m², vanjo pa so že preselili slaščičarno, ki je zdaj popolnoma na novo urejena. Obenem so razširili pekarno, dobili novo zamrzovalnico ter pakirnico. Na lokaciji nekdanje slaščičarne je zdaj prostor za povečanje proizvodnje sendvičev, ki so že pomemben del njihove ponudbe.

Naložba jim omogoča približno tretjino več proizvodnih kapacitet in kar 200 % več prostora za shranjevanje zamrznjenih izdelkov. Vse to so zgovorni podatki, ki bodo podjetju omogočili rast tudi v poslovnih bilancah. Lani je podjetje ustvarilo 17,5 milijona evrov prihodkov, letos načrtujejo dva milijona več.

Ocenjujejo, da pokrivajo približno 8 do 9 % potreb po pekovskih in slaščičarskih izdelkih v Sloveniji. Večino proizvodnje namenijo prav za slovenski trg, pri čemer dobro sodelujejo z večjimi trgovskimi verigami, kot so Hofer, Tuš in drugi. Imajo tudi precej močno maloprodajo (Mobipek) in spletno prodajo (Hlebček na dom).

Poleg tega so prisotni tudi na avstrijskem in hrvaškem trgu, vstopajo na italijanskega. Cilj podjetja je povečati izvoz iz trenutnih 6 % na 15 % v naslednjih treh letih.

Zgodbo Hlebčka sta leta 1990 začela Vojtek in Milena Šenveter. Pred desetimi leti so razširili dejavnost in začeli izdelovati sendviče. Imajo tudi lastno maloprodajo preko mobilne pekarne Mobi pek – 16 Mobipekov po vaseh Štajerske in Koroške vsako jutro pripelje pravo trgovino na kolesih.Od leta 2016 podjetje vodi sin Janez Šenveter in  v tem času podjetje beleži veliko rast, celo za 100 odstotkov.

"Smo družinsko podjetje. Začela sta oče in mama, zdaj sta upokojena, a še vedno vsak dan prisotna. Jaz in sestra nadaljujeva zgodbo. Sestra skrbi za slaščice, jaz za kruh. Tudi žena in sestrin starejši sin sta vključena, tako da smo zelo družinsko naravnano podjetje," pojasnjuje direktor, ki v službo na Pragersko prihaja iz bližnjega Morja pri Framu.

Ob praznovanju 35-letnice so v podjetju Hlebček izpostavili pomen dolgoletnih partnerstev in sodelovanja z zaposlenimi, ki so ključni za njihov uspeh. 

Vir/Foto: Hlečbek