Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo ob dnevu ekološkega kmetijstva danes na Gospodarskem razstavišču gostilo celodnevni dogodek za strokovno in splošno javnost.
Spoštuj hrano, spoštuj planet – zavrzi manj"
V Sloveniji vsak od nas v povprečju zavrže 72 kg hrane na leto. Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano uresničujejo Strategijo za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano. Med ključnimi aktivnostmi je celovita komunikacija in motivacija slovenskih gospodinjstev ter vseh drugih partnerjev v verigi preskrbe s hrano, od kmetovalcev do predelovalcev, trgovcev, gostincev in javnih zavodov, kako lahko skupaj manj zavržemo ter bolj spoštujemo, hrano.
Motivacijsko video zgodbo o letnem bojnem načrtu razširjene slovenske družine za zmanjševanje odpadne hrane, ki jo spremlja avtorska (t)rap skladba Daria Nožića Serinija, znanega kot Dacho (Matter), bodo predstavili na ekološkem dnevu EU E’ko dobro, kjer bo potekalo medgeneracijsko in medsektorsko razmišljanje o tem, kako lahko zavržemo manj in s tem pomagamo planetu, skupnosti in družinskemu proračunu.
V sklopu dogodka bodo v dvorani Urška med 12. in 13. uro premierno predvajali video zgodbo SPOŠTUJ HRANO, SPOŠTUJ PLANET – ZAVRZI MANJ. Osrednji nagovor bo imela svetovno priznana slovenska filozofinja in sociologinja dr. Renata Salecl.
Predstavili bodo cilje in aktivnosti Strategije za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano, priporočila za življenje po principu ZAVRZI MANJ ter celostno komunikacijo in psihologijo, ki lahko vodi v boljše načrtovanje jedilnika in nakupov ter kuhanje in inoviranje drugih jedi iz ostankov ali presežkov, kar lahko postane dober izziv in" team-building" za celo družino.
Vir/Foto: PSN