"Mesnice oz. trgovci na drobno, specializirani za mesne izdelke že v obupu povprašujejo po mesarjih," je dejal Philipp Hennerkes, izvršni direktor nemškega Združenja za trgovino s hrano (BVLH).
Potreba po tem kadru narašča že leta. Supermarketi se od diskontnih trgovin razlikujejo prav po mesnicah in delikatesah, je poudaril.
Iz Edeke so zavrnili navedbe, da bodo ukinili stojnice s svežim mesom. "Nasproto, te pulte poskušamo razširiti," je povedal Karsten Pabst, direktor Edeke Hieber, dela verige v jugozahodni Nemčiji. A tudi njim primanjkuje delavcev, zato najemajo vajence predvsem za mesarje in to ne le iz Nemčije, ampak od vsepovsod, tudi iz Indije.
Ponekod ima Edeka mešano strežbo, kjer meso ponujajo tudi v samopostrežbi, je poročal Lebensmittel Zeitung. Tako imenovane hibridne mize včasih delujejo brez osebja. BVLH potrjuje, da število tovrstnih mešanih oblik narašča. Tudi Stadler und Honner, del bavarske Edeke, se vse bolj usmerja na samopostrežbo.
"Vse težje nam je polniti police in izvajati postrežbo strankam," je dejal Daniel Honner, direktor poslovalnice v Edeki.
V eni od trgovini v Münchnu so pult z mesom, suhomesnatimi izdelki in siri kar zmanjšali, s 24 na 7,5 metra.
Vir: INB2B Media
Foto: Arhiv Instore