Cilj javnega razpisa, ki se izvaja na podlagi zakona o subvencioniranju študentske prehrane, je študentom zagotoviti predvsem bolj zdravo in dostopno prehrano, prinaša pa tudi kar nekaj novosti. Prijava na razpis za leto 2025 je možna do vključno srede, 4. septembra.
Razpis so odprli za vse kraje v Sloveniji.
Z novim razpisom delijo ponudnike na tip A in tip B. Pri tem se klasični ponudniki (d.o.o., s. p., socialno podjetje (so. p.)), - sem se uvrščajo na primer tradicionalne samostojne restavracije in gostilne, samopostrežne restavracije, okrepčevalnice in podobni obrati, gostišča, turistične kmetije, začasni gostinski obrati in podobno - še vedno lahko prijavijo na isti način, kot so se do zdaj (tip A).
Javni zavodi - sem se uvrščajo na primer srednje šole, dijaški in študentski domovi, bolnišnice, domovi za ostarele in podobno ter akreditirani visokošolski zavodi, ki imajo v svojih prostorih lastno kuhinjo in v svojih prostorih sami pripravljajo in ponujajo hrano, - se lahko prijavijo na razpis za ponudnike tip B, kar bo olajšalo njihovo prijavo. S tem želimo spodbujati in v sistem študentske hrane vključiti javne ponudnike, ki v javnem interesu zagotavljajo zdravo in dostopno prehrano. Vsi ponudniki, ki se bodo prijavili na javni razpis, morajo izpolnjevati vstopne pogoje javnega razpisa (ne glede na to, ali se uvrščajo v tip A ali v tip B), medtem ko posebni pogoji javnega razpisa veljajo samo za ponudnike, ki se uvrščajo v tip A.
Raznovrstnost ponudbe so naslovili tudi na način, da morajo ponudniki zagotavljati vsaj dve različni študentski kosili na dan, od tega mora biti eno študentsko kosilo na dan brezmesno. Brezmesno študentsko kosilo se lahko v tednu ponovi večkrat. Mora pa ponudnik zagotavljati vsaj dve različni brezmesni kosili na teden oziroma sorazmerni delež brezmesnih študentskih kosil v primeru, ko nudi prehrano manj kot pet dni na teden. To so sporočili iz omenjenega ministrstva.
Vir: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
Foto: Arhiv Instore