Ta poteza, ki ne bo vplivala na varnost hrane, prihaja v času, ko trenutne smernice za vzdrževanje -18 °C v zamrzovalnikih niso bile posodobljene, saj so bile določene pred skoraj 100 leti.
"Standardna temperatura za shranjevanje in transport zamrznjene hrane je danes videti, kot da bi šlo preprosto za dogovor, ki ga je treba spoštovati izpred skoraj 100 let. Zdaj imamo veliko boljše zamrzovalnike ter sodobno tehnologijo in orodja za spremljanje temperature, ki nam dajejo natančno sliko o stanju zamrznjene hrane v celotni dobavni verigi," je dejala Ruth McDonald, direktorica korporativnih storitev pri Morrisons.
Britanski trgovec na drobno lahko na ta način prihrani pri stroških in zniža tudi cene za stranke in tako pomaga podjetju doseči cilj neto ničelnih emisij ogljika pri lastnem delovanju do leta 2035.
Osemnajstmesečna študija podjetja Nomad Foods je pred kratkim tudi pokazala, da lahko shranjevanje zamrznjene hrane pri temperaturi -15 °C, namesto trenutnega industrijskega standarda -18 °C (nič stopinj po Fahrenheitovi lestvici), zmanjša porabo energije zamrzovalnika za 10 do 11 odstotkov, brez vidnega vpliva na varnost hrane, teksturo, okus ali hranilno vrednost izdelka.
Vir: Grocery Gazette
Foto: InStore