Partnerja projekta GreenGardens Matej Bandelj in Gregor Počivavšek sta predstavila projekt, ki prinaša rešitev za opazno večanje prehranske varnosti in slovenske samooskrbe z zelenjavo za vsaj nekaj vrst pridelkov zelenjave. V občini Dobrovnik, natančneje med Dobrovnikom in Žitkovci, bodo partnerji na 220 tisoč kvadratnih metrov velikem zemljišču razvili cono za steklenjake, v katerih bo na trajnostno vzdržen način in z uporabo obnovljivih virov energije možna pridelava različne vrste zelenjave.
Kot je ob predstavitvi projekta povedal razvijalec nepremičninskih projektov in operativni vodja projekta Matej Bandelj (na fotografiji zgoraj), lahko s pridelavo zelenjave v Dobrovniku v relativno kratkem času dvignejo samooskrbo z nekaterimi vrstami zelenjave za več deset odstotkov: »Naš cilj je znaten vpliv na slovensko samooskrbo in večjo prehransko varnost v Sloveniji, s čimer sledimo strateškim usmeritvam in interesom nacionalne kmetijske politike. Na to področje želimo vpeljati rešitve, ki so potrebne tudi z vidika zelenega prehoda slovenske družbe.«
Steklenjaki bodo omogočili popolno uporabo naravnih virov
Na zemljišču bo lahko razvitih okoli 15 hektarjev pridelovalnih površin v obliki steklenjakov, kar je primerljivo s površino vseh že obstoječih in že delujočih steklenjakov v Sloveniji. Pridelki bodo zaradi gojenja v kontroliranem okolju uspevali tudi izven naravne sezone rasti, zanje pa bodo zagotovljeni optimalni pogoji z vidika toplote, vlage, svetlobe in hranil. Pri tem je projekt zasnovan tako, da bo omogočil maksimalno uporabo obnovljivih virov energije, ki jih lokacija ponuja. To bodo dosegli s souporabo geotermalne in sončne energije, konstantne temperature nizke podtalnice ter rešitvami modernih in tehnološko izpopolnjenih steklenjakov. Cona se bo razvijala v fazah.
V cono GreenGardens Dobrovnik vabijo tudi druge pridelovalce
Partnerji projekta bodo pridelovali na okoli petih hektarjih, preostali, dvotretjinski delež pa bodo s celotno infrastrukturo ponudili v najem zainteresiranim pridelovalcem, ki bodo s tem razbremenjeni postavitve lastne infrastrukture in upravljanja z njo, razbremenjeni bodo skrbi glede virov ogrevanja, hlajenja ipd.
Na petih hektarjih, ki jih bodo partnerji projekta zadržali zase, bodo predvidoma pridelovali različne sveže solate ali solatne mešanice, vzgojene na trajnostni način. S pridelavo na načrtovani površini lahko letni delež samooskrbe s solato v primerjavi z letom 2023 več kot podvojila.
Marjan Kardinar, župan občine Dobrovnik, kateri projekt prinaša številne prednosti, vključno z novimi delovnimi mesti, je ob predstavitvi projekta poudaril: »Dvojezična, obmejna in ena najmanjših občin v Sloveniji si kljub vsem situacijam doma in v svetu počasi a vztrajno utira pot samostojnega razvoja. Naš končni cilj je usmerjen poleg vseh obstoječih gospodarskih in podjetniških programov v strateški program zdrave doma pridelane hrane. Program, ki se bo razvijal na naših poljih med Dobrovnikom in Žitkovci, je zelo pomembna in hkrati pogumna odločitev Mateja Bandlja s sodelavci. Občina Dobrovnik z veseljem podpira take projekte in pričakujemo, da jih bo prepoznala tudi država in seveda celotna slovenska kmetijska politika. Želimo si, da bi v pomurskem prostoru ponovno bili povezani na področju kmetijstva, saj bi morala biti to ena od ključnih razvojnih regijskih programov. Z zdravo domačo hrano, bomo zdravi in dovolj močni za vsa dela v prihodnosti, pa tudi bolj samozavestni in samostojni.«
Po trenutno zastavljeni časovnici se zaključek gradnje prve faze in začetek pridelave načrtuje za leto 2025 ali 2026.
Vir/Foto: propiar.com