Gostiteljica dogodka Ladeja Godina Košir in gostja Eva Tivadar, predstavnica Grashke, sta poudarili pomen zdravih in trajnostnih prehranskih navad ter izpostavili številne koristi, ki jih prinaša polnovredna prehrana na rastlinski osnovi, tako za zdravje kot za okolje. »Slovenci smo pogosto tradicionalisti, ko gre za pokušanje nove hrane, vendar lahko s skrbno izbiro in pravilnimi razmerji sestavin pripravimo zdrave in okusne obroke ter obenem podpremo lokalne kmete in pridelovalce,« je v nagovoru poudarila Košir. V Sloveniji je pogosto prisotno prepričanje, da je veganska hrana draga in enolična. Kot je povedala Eva Tivadar, se Grashka iz tega razloga izogiba uporabi besede "vegansko" in uporablja izraz "polnovredno rastlinsko", s ciljem pokazati, da lahko rastlinska prehrana iz večinoma lokalno oziroma regionalno pridobljenih sestavin ponudi raznolike, polnovredne, enostavno pripravljene in cenovno dostopne obroke.
Podpora lokalnih pridelovalcev in kmetov
Blagovna znamka Grashka, ki je od nedavnega v Ljubljani prisotna z delikateso in bistrojem Grashka Deli v Centru Rog, deluje v skladu z lastnim modelom, ki temelji na prepletu tradicije s sodobnimi pristopi in na regenerativnem kmetijstvu. Eva Tivadar je poudarila: »Podpiramo lokalne in regionalne dobavitelje, saj verjamemo, da je pomembno ohranjati kulturno dediščino in krepiti prehransko varnost. Sodelovanje z domačimi kmeti nam omogoča, da ponudimo sveže in kakovostne sestavine ter prispevamo k trajnostnemu razvoju našega okolja.«
V kontekstu krepitve prehranske varnosti je Eva Tivadar izpostavila potrebo po spremembi mentalitete pri nakupovanju hrane. »Ko se bomo zavedali kulturne zapuščine in bomo raje izbirali domače pridelovalce, šli na tržnico ali do domačega peka ter ne bomo posegali le po najcenejših izdelkih - takrat bomo lahko resnično krenili v smer prehranske varnosti. Dokler bomo iskali le najcenejšo hrano ali pa, nasprotno, živila z ekstremno dolgimi nabavnimi verigami, to ne bo mogoče,« je poudarila.
Kako sestaviti polnovreden obrok?
Pogovor na dogodku je tekel tudi o pomembnosti izobraževanja o različnih pristopih k prehranjevanju že od malih nog. Sogovornici sta izpostavili, da bi pridobivanje znanja o polnovrednih obrokih iz različnih sestavin že v vrtcih in osnovnih šolah dolgoročno prispevalo k razvoju zdravih prehranskih navad. Sestavljanje polnovrednega obroka pomeni vključevanje široke palete živil, ki vsebujejo raznovrstna hranila. V številnih obrokih pogosto primanjkuje vlaknin, ki so ključne za zdravje. Pomembno je, da v svojo prehrano vključimo raznovrstne sestavine, da dosežemo uravnotežen vnos hranil. Pravilno ravnovesje med ogljikovimi hidrati, beljakovinami in zdravimi maščobami zagotavlja telesu vse potrebne snovi za optimalno delovanje.
Napoved naslednjega dogodka v okviru Ljubljanskega krožnega abonmaja
Ljubljanski krožni abonma se z naslednjim dogodkom vrača v četrtek, 5. septembra 2024, ko bo v luči vstopa v novo šolsko leto, beseda s predstavniki IPoP – Inštituta za politike prostora, tekla o tem, kako lahko spodbudimo prihode v šolo s trajnostno mobilnostjo. Poglejmo, kako lahko na ta način premostimo gnečo ter nepregledno množico avtomobilov pred šolami ter hkrati naredimo nekaj dobrega za naše zdravje, socializacijo in kondicijo.