Nova zvezdica na slovenskem Michelinovem nebu, restavracija Pavus
V nov Michelinov vodnik je bilo za leto 2024 uvrščenih kar 63 restavracij, kar kaže na stalen napredek živahne gastronomske scene. Tudi letos se s tremi Michelinovimi zvezdicami lahko pohvali Hiša Franko chefinje Ane Roš, dve zvezdici ohranja krajnskogorska Restavracija Milka, kjer ustvarja chef David Žafran z ekipo. Sedmim slovenskim restavracijam z eno Michelinovo zvezdico pa se letos pridružuje še ena. Restavracija Pavus na Gradu Tabor nad Laškim, kreativno gastronomsko »igrišče« chefa Marka Pavčnika. Poleg prestižnih zvezdic je v Michelinovem vodniku 2024 tudi 5 novih restavracij z znakom Bib Gourmand.
Michelinove zvezdice ima letos deset slovenskih restavracij, kar pomeni eno več kot lani.
Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, ki prinaša tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom ima še vedno dve, osem restavracij pa eno zvezdico. Med njimi je prvič omenjena "novinka", restavracija Pavus (na fotografiji).
Kdo med chefi je najbolj trajnosten? V podporo in spodbujanje trajnostnih praks v kulinariki Michelin podeljuje znak »Michelin Green Star«, ki izpostavlja kuharske mojstre, ki se zavzemajo za ohranjanje okolja. Lahko ga prejmejo le tisti, čigar restavracije so navedene v kateri koli kategoriji Michelinovega vodnika. Michelinova zelena zvezdica poudarja njihov pogum in iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu, sodelovanju z okoljsko osveščenimi proizvajalci surovin, ravnanju z odpadki. Slovenija je s sedmimi restavracijami z znakom Michelin Green Star vodilna destinacija med vsemi, ki imajo Michelinov gastronomski vodnik. |
Vir/Foto: Michelin