SLO bocni levo
SLO bocni desno

Svet: Še najbolj se draži žito

ANALIZA

Svetovne

11.06.2024

Svetovni indeks cen hrane se je maja v primerjavi z aprilom zvišal za 0,9 odstotka, kar je predvsem posledica rasti cen žit in mlečnih izdelkov.

Ta rast bila odstotkovno precej večja od znižanja cen sladkorja in rastlinskih olj, indeks cen mesa pa je ostal skoraj nespremenjen. Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je sporočila, da je kljub tretji zaporedni mesečni rasti skupni indeks ostal nižji za 3,4 odstotka v primerjavi z letom prej.

Svetovne izvozne cene vseh pomembnejših žit so iz meseca v mesec rasle, tako da je bil njihov indeks maja v povprečju za 6,3 odstotka višji kot aprila, a je še vedno 8,2 odstotka pod vrednostjo iz maja 2023. Najbolj se je podražila pšenica.

"Veliko mesečno zvišanje cen pšenice je bilo predvsem posledica naraščajoče zaskrbljenosti glede neugodnih pogojev pridelka za žetev 2024, ki bodo verjetno omejili pridelek na nekaterih večjih proizvodnih območjih večih večjih držav izvoznic, vključno z deli Evrope, Severne Amerike in Črnomorske regije. Poleg tega je tudi škoda na ladijski infrastrukturi Črnega morja povečala pritisk na rast cen,« so zapisali v izjavi za javnost iz FAO.

Maja so se zvišale izvozne cene koruze, kar odraža pomisleke glede proizvodnje tako v Argentini, zaradi škode na pridelku in širjenja bolezni (spiroplasma) kot v Braziliji, zaradi neugodnih vremenskih razmer. Ob tem je treba omeniti omejeno prodajno dejavnost kmetov v Ukrajini zaradi sezonskih zmanjšanj dobave in močnega globalnega povpraševanja kombiniranega s posledicami vojne. Učinki s trga pšenice so vplivali tudi na cene koruze.

Indeks cen rastlinskega olja je maja na mesečni ravni zabeležil 2,4-odstotni padec, a je bil za 7,7 odstotka nad ravnijo, ki je bila predlani. Znižanje indeksa je predvsem posledica cen palmovega olja. Okrepile pa so se  cene sončničnega olja in oljne ogrščice, kar je predvsem posledica sezonskega zmanjšanja izvozne razpoložljivosti v črnomorski regiji in verjetnosti zmanjšanja dobave v prihajajoči sezoni 2024/25, so še sporočili iz FAO.

Indeks cen mlečnih izdelkov je bil maja glede na prejšnji mesec višji za 1,8 odstotka, v primerjavi s tem mesecem lani pa za 3,5 odstotka. Mednarodne kotacije cen za vse mlečne izdelke, zastopane v indeksu, so se maja zvišale.

Povečano povpraševanje v maloprodajnem in gostinskem sektorju pred poletnimi počitnicami in tržna pričakovanja, da bi lahko proizvodnja mleka padla pod zgodovinsko raven v Zahodni Evropi, skupaj s sezonskim zmanjšanjem proizvodnje mleka v Oceaniji, so spodbudili dvig cen mleka v maju, so povedali uradniki agencije ZN za hrano.

Meso se je v primerjavi z aprilom malenkost podražilo, za 0,2 odstotka, v primerjavi z istim mesecem lani pa za 1,3 odstotka. Znižale so se mednarodne cene perutnine in govedine, podražila pa svinjina in ovčje meso.

Indeks cen sladkorja FAO je maja v primerjavi z aprilom padel za 7,5 odstotka kar predstavlja že tretji zaporedni mesečni padec, pri čemer se je indeks glede na maj lani znižal za 25,5 odstotka in je na najnižji ravni po januarju 2023.

Vir: Nova ekonomija

Foto: Arhiv Instore