Skupni indeks košarice osnovnih prehrambenih izdelkov, ki ga izračunava FAO, se je v preteklem mesecu povzpel za 1,3 točke oz. 1,1 odstotka in je znašal 118,3 točke.
V letni primerjavi je bil 9,9 točke oz. 7,7 odstotka nižji, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.
Indeks cen rastlinskih olj je v mesecu dni poskočil za 8,0 odstotka in dosegel najvišjo vrednost v zadnjem letu. Kot so danes sporočili iz FAO, so se zvišale cene palmovega, sojinega, sončničnega in repičnega olja.
Rast cen palmovega olja je povzročilo sezonsko zmanjšanje proizvodnje v vodilnih državah proizvajalkah, ki je sovpadlo z močnim povpraševanjem v jugovzhodni Aziji. Cene sojinega olja pa je zvišalo povpraševanje iz sektorja biogoriv.
Mleko se je marca na mesečni ravni podražilo za 2,9 odstotka, meso pa za 1,7 odstotka.
Cene žit so medtem na mesečni ravni zdrsnile za 2,6 odstotka, cene sladkorja pa za 5,4 odstotka.
Cene hrane so se povzpele na rekordno visoke ravni, potem ko je Rusija februarja 2022 napadla kmetijsko pomembno Ukrajino. Vendar so se od takrat spet znižale.
Do dviga prejšnji mesec je prišlo, ko se je inflacija v številnih državah dramatično umirila, vendar je nedavni skok svetovnih cen nafte sprožil zaskrbljenost, da bi lahko vztrajale na ravni, ki bi lahko centralne banke odvrnila od znižanja obrestnih mer.
Vir: Sta
Foto: Freepik