SLO bocni levo
SLO bocni desno

Sodnik na najbolj pomembnem svetovnem tekmovanju mladih chefov bo Igor Jagodic

Slovenija

03.06.2024

Prijave na najpomembnejše svetovno tekmovanje mladih kuharjev do 30. leta S. Pellegrino Young Chef Academy so odprte še do 19. junija. Regijski finale bo novembra na Malti, svetovni finale prihodnje leto v Milanu.

Organizatorji najpomembnejšega svetovnega tekmovanja za mlade chefe S.Pellegrino Young Chef Academy so kot enega izmed sodnikov na regionalnem finalu za JV Evropo in Mediteran izbrali slovenskega kuharskega mojstra Igorja Jagodica, chefa v restavraciji Strelec in nosilca edine ljubljanske Michelinove zvezdice. Regionalni finale bo potekal 25. novembra na Malti, ni pa še znano, kdo bo tam zastopal slovenske tekmovalne barve. Postopek prijav se bo namreč zaključil 19. junija, izbor kandidatov pa bo znan 22. julija. »Zelo pomembno je, da se mladi slovenski kulinarični ustvarjalci v čim večjem številu prijavijo, saj je Slovenija v zadnjih letih postala pomemben igralec na področju kulinarike v tej regiji. Zato je prav, da naši mladi to pokažejo tudi na svetovnem odru in izkoristijo številne prednosti, ki jim jo takšna priložnost ponuja,« je ob imenovanju za sodnika na tem prestižnem dogodku poudaril Igor Jagodic (na fotografiji).

 Jagodic imenovanje razume kot posebno priznanje in dejstvo je, da ta čast pripade le najboljšim. Tako sta doslej kot slovenska sodnika na S.Pellegrino Young Chef Academy sodelovala Tomaž Kavčič in Janez Bratovž, Ana Roš pa je bila leta 2018 članica tako imenovanih »sedmih modrecev«,  sodnikov, ki najboljšega mladega kuharja ali kuharico na svetu izberejo na svetovnem finalu, ki bo za to edicijo tekmovanja potekal leta 2025 v Milanu.

S. Pellegrino Young Chef Academy sicer predstavlja izjemno platformo za mlade kuharje do 30. leta starosti. »Mladi pri nas nimajo na voljo prav veliko priložnosti, da bi celotni regiji lahko pokazali, kaj delajo, kako razmišljajo in kako sposobni so. Tu pa lahko pridejo v stik z najboljšimi chefi in chefinjami na svetu, si ustvarijo ime in hitreje pridejo do mednarodne prepoznavnosti. Hkrati skozi celoten proces sodelovanja in snovanja tekmovalne jedi začnejo drugače razmišljati o hrani, odpirajo se jim nova obzorja,« prednosti sodelovanja našteva Igor Jagodic. Lani smo se na S. Pellegrino Young Chef Academy Slovenci odlično odrezali, v regijskem finalu za JV Evropo in Mediteran smo imeli kar dva tekmovalca, Mojmirja Šiftarja in Žigo Koprivca, slednji je domov odnesel tudi nagrado S.Pellergino za družbeno odgovornost.

Od tekmovalca na SPYCA do sodnika na MasterChef Slovenija

Mojmir Šiftar se je tekmovanja udeležil kar trikrat, prvič še kot 22-letni mladenič, danes pa je zagotovo eno najbolj prepoznavnih kulinaričnih imen pri nas, chef legendarne restavracije PEN Klub v Ljubljani in sodnik na MasterChef Slovenija. Prepričan je, da mu je sodelovanje na S.Pellegrino Young Chef Academy pomagalo pri prepoznavnosti, pa tudi pri tem, kako razmišlja o svoji karieri: »Sodelovanje ti omogoči vpogled v globalno kulinarično sceno, prinese kopico novega znanja, sodelovanje z izjemnimi mentorji, stkejo pa se tudi povezave in prijateljstva z mladimi kolegi z vsega sveta. Menim, da so ta prijateljstva celo najpomembnejše, kar sem odnesel s tekmovanj. Danes imam zaradi treh udeležb na S. Pellegrino Young Chef Academy v kulinaričnem svetu prijatelje po vsej Evropi.«

Lani rekordno število, letos želja, da se opogumi več deklet

Regionalni finale na Malti je sicer prva faza tekmovanja, na katerega se prijavi na tisoče mladih z vsega sveta, med katerimi prvi izbor opravi Mednarodna šola italijanske kulinarike ALMA. Slovenskim tekmovalcem v celotnem procesu ob strani stoji Lili Vodušek, produktni vodja blagovne znamke S. Pellegrino za Slovenijo pri podjetju Merit HP, ki poudarja: »Naloga tistih, ki se bodo odločili za prijavo, je predložiti recept za izjemno jed, ki izraža osebno vizijo, edinstvene veščine in izvirno ustvarjalnost mladega chefa ali chefinje. Lani smo imeli prijavljenih rekordnih 9 slovenskih tekmovalcev; seveda si želim, da bi jih bilo letos še več, predvsem pa si želim res dobrih prijav in da bi bilo med prijavljenimi več deklet.«

S.Pellegrino Young Chef Academy

Gastronomija ima potencial za preoblikovanje družbe in oblikovanje bolj vključujoče, bolj trajnostne prihodnosti. Toda za delo je potreben talent. Zato je S.Pellegrino ustvaril S.Pellegrino Young Chef Academy, platformo za privabljanje, povezovanje in negovanje naslednje generacije kulinaričnih talentov. Ustvariti želimo okolje, ki jih bo krepilo z izobraževanjem, mentorstvom in izkušnjami, pa tudi s priznano svetovno konkurenco. Akademija odpira svoja vrata članom iz več kot 70 različnih držav in zagotavlja, da nadarjenosti ljudje niso omejeni z zemljepisom, etnično pripadnostjo ali spolom. To je kraj, kjer se vzpostavljajo vezi med predanimi mladimi kuharji in najvplivnejšimi akterji v svetovni gastronomiji, kjer skupaj ustvarjajo navdihujočo kulinarično skupnost.

S.Pellegrino in Acqua Panna

S.Pellegrino, Acqua Panna in Sanpellegrino Italian Sparkling Drinks so mednarodne blagovne znamke podjetja Sanpellegrino S.p.A., ki ima sedež v Milanu v Italiji. Preko podružnic in distributerjev so ti izdelki prisotni v več kot 150 državah na vseh petih celinah in povsod predstavljajo kakovost, izjemnost zaradi svojega izvora in odlično interpretirajo italijanski slog po vsem svetu kot sintezo užitka, zdravja in dobrega počutja. Podjetje Sanpellegrino S.p.A., ustanovljeno leta 1899, je s svojo ponudbo mineralnih vod, brezalkoholnih aperitivov in pijač vodilno v sektorju pijač v Italiji. Sanpellegrino je od nekdaj zavezan varovanju primarnih dobrin, zato se predano in odgovorno posvečajo zagotavljanju varne prihodnosti.

Vir/Foto: Studio Pepermint