Projekt že osmo leto podpira Spar Slovenija, ki je ob dnevu Zemlje izdal priročen vodnik za trajnostno nakupovanje.
Projekt Kuhnapato že 14 let mladino in širšo javnost vrača k slovenski kulinarični tradiciji skozi obujanje skorajda pozabljenih jedi naših prednikov. Slednje nadobudni kuharji z uporabo sezonsko-lokalnih sestavin oblikujejo v zdrave in hranilne obroke, ob tem pa veliko pozornosti namenjajo tudi čim manjši količini zavrženih živil.
Mladi mojstri so se prav ob dnevu brez zavržene hrane zbrali pred Intersparom Supernova v Novem mestu in izvedli prvega od petih kuharskih nastopov za javnost, ki bodo potekali pred trgovinami Interspar. Idejna vodja projekta Kuhnapato, Anka Peljhan, je ob dogodku povedala: »Slovenski osnovnošolci se skozi obujanje lastne prehranske dediščine učijo pripravljati tudi ali predvsem obroke brez zavržkov. To v novih, tradicionalnih jedeh, primernih za letni čas, počno s porabo hrane ali delov jedi, ki je iz takšnih ali drugačnih razlogov nekdaj niso pojedli, ali z uporabo delov jedi, ki smo jih včasih zavrgli brez razmisleka, kako bi jih lahko uporabili. Tukaj imamo v mislih razne olupke, natje ali koščice, ki jih znajo mladi mojstri spretno umestiti kot sestavino novega recepta. K ničelnim zavržkom hrane so se zavezale osnovne šole, ki že vrsto let sodelujejo v projektu Kuhnapato in otroke spodbujajo, da pojedo zdrave, sezonsko in lokalno obarvane jedi iz šolskih kuhinj. Pri dejavnostih, ki sestavljajo naš projekt in otroke usmerjajo k odgovornemu ali trajnostnemu načinu življenja, nam ob boku stoji podjetje SPAR Slovenija in s svojimi kakovostnimi sestavinami omogoča ustvarjanje mladih mojstrov.«
Kuharsko ustvarjanje mladih mojstrov bo v živo potekalo vse do sredine maja; 25. aprila bodo med 10. in 12. uro kuhali pred Intersparom v Murski Soboti, dan pozneje v Cityparku v Ljubljani, 8. maja v Citycentru Celje in 10. maja pred Supernovo v Novi Gorici.
S preprostimi koraki do okolju bolj prijaznega nakupovanja
V Sparu se zavedajo, da ima vsak naš nakup vpliv na okolje in družbo, zato so si zadali, da bodo kupcem pomagali nakupovati bolj trajnostno. Skupaj z društvom Ekologi brez meja so pripravili Sparov vodnik za trajnostno nakupovanje, v katerem so predstavljeni nasveti za trajnostni vsakdan in možnosti, s katerimi kupci lahko opravijo nakup, odgovoren do okolja. Vodnik vsebuje kviz, s katerim odkrijemo, kako trajnostni smo pri svojem nakupovanju, v nadaljevanju pa tudi oprijemljive trike za trajnostne nakupne odločitve. Vodnik nas med drugim spodbuja k uporabi lastne embalaže za nakup na delikatesnem ali mesnem oddelku ter suhih živil iz rinfuze, pa tudi k načrtovanju tedenskih jedilnikov, s čimer doma lahko preprečimo nepotrebne presežke in zavržke hrane.
Vir/Foto: Spar