V Vinakopru predstavili izjemen pilotni glasbeno-vinski projekt

Slovenija

10.04.2024

V Vinakoper so danes v Kopru predstavili izjemen pilotni projekt vpliva glasbe na proces proizvodnje vina z naslovom: "Tartini 330: Sound Experience by Sara".

Gre za večletni projekt, ki temelji na proučevanju vpliva glasbe na vino v času vinifikacije, s čimer so simbolično počastili tudi 330. obletnico rojstva velikega baročnega virtuoza Giuseppeja Tartinija

V tesnem sodelovanju z obalnimi galerijami Piran in ob podpori občine Piran se je končno realizirala ideja Sare Pfeifer Milčinović, s katero je dokazala, da med procesom vinifikacije glasba pozitivno vpliva na vino. 

Na novinarski konferenci so predstavili prelomni kreativni projekt, produkt, glasbeno vino Re Maggiore, je rezultat tesnega sodelovanja OGP in Vinakoper ob podpori občine Piran.

Po predstavitvi so imeli povabljeni gostje možnost ogleda kleti v spremstvu avtorja in glavnega enologa.

V tednu od 8. do 12. aprila se v Casa Tartini v Piranu odvijajo  različne aktivnosti ob obletnici rojstva Mojstra narodov in piranskega skladatelja v okviru projekta TARTINI BIS.

P.S. VIDEO 

Prvi ekološki refošk, Capris Eko refošk 2021

Vinakoper je prva med slovenskimi vinskimi kletmi, ki ima med svojimi vini tudi certificirano ekološko vino, to je refošk letnika 2021. Uradno so ga predstavili v svoji restavraciji Kobo, ki je postala v treh letih prav tako zelo uspešna gastronomska zgodba največje istrske vinske kleti.Pravila ekološke pridelave zahtevajo, da so v ekološko certifikacijo vključeni vsi vinogradi ene sorte posameznega pridelovalca, kar pa na površini, ki jo predstavlja v kleti Vinakoper refošk, ni bilo izvedljivo. Zato so ekološko grozdje za refošk kupili od svojega dolgoletnega dobavitelja Sandija Kalizana, ki se je po dveh težkih letinah odločal, ali naj nadaljuje pridelavo na ekološki način ali jo opusti. V Vinakoper so mu ponudili  spodbudo in strokovno pomoč, jeseni 2021 pa je bi rezultat odličen refošk.

Vir/Foto: Vinakoper