Degustacijsko izkušnjo so dopolnili okusi jedi, ki so jih Hitovi in gostujoči kuharski mojstri pripravili prav za to priložnost, večer pa je začinila tudi glasba. V družbi Hit so vnovič poskrbeli za dober uvod v letošnje vinsko festivalsko dogajanje.
Ekipa igralniško-zabaviščnega centra Park je na tradicionalnem Festivalu Park Wine Stars uspešno povezala zgodbe in ponudbo 25 izjemnih vinarjev iz štirih primorskih vinorodnih okolišev (Brda, Kras, Vipavska dolina, Slovenska Istra) ter letos prvič – v duhu povezovanja ob prihajajoči Evropski prestolnici kulture – tudi dva gostujoča vinarja iz italijanskega Collia. Nova Gorica je s festivalom zaživela kot pravo stičišče primorskih vinskih poti. Dogodek je združil skoraj 300 ljubiteljev eno-gastronomskih doživetij iz širšega čezmejnega prostora. V Parkovi restavraciji Tiffany so natakarji in sommelierji tudi tokrat profesionalno poskrbeli za elegantno degustacijsko izkušnjo, tudi z vidika trajnosti.
Zanimivo je bilo spremljati vinske degustacije, kjer so uveljavljene primorske vinarje pospremili tudi mlajši družinski člani, ki so že ali bodo v prihodnje prevzemali vodenje družinskih kmetij. Park Wine Stars je tako postal »krstni« dogodek za mlade vinarje, tudi med obiskovalci je bilo opaziti veliko mladih in zvedavih okuševalcev. S tem se uresničuje tudi namen festivala, ki združuje poznavalce in tiste, ki se z vinskimi degustacijami šele spoznavajo.
Predstavili so se: Klet Brda, Marjan Simčič, Čarga, Belica, Bjana, Movia, Medot, Vina Aleksander (Brda), Štokelj, Klet Vipava 1984, Batič, Tilia, Sveti Martin, JNK, Vina Krapež, Štoka (Vipavska dolina), Lisjak, Vina Kobal, Slamič (Kras), Vinakoper, Pucer z Vrha, Santomas, Korenika & Moškon (Slovenska Istra) ter iz italijanskega Collia Sturm e Gradis’ciutta.
Dobre energije, vinskih odkritij in degustacijskih vzorcev ni manjkalo. Festival je ponudil priložnost za okušanje različnih stilov vin: penin, mirnih belih, rosé in rdečih vin, s posebno pozornostjo do starih lokalnih, tradicionalnih in avtohtonih sort (zelen, pinela, rebula …) vinorodne dežele Primorska. Na 25 prepoznavno označenih degustacijskih točkah je bilo mogoče okušati kar 75 različnih vzorcev vin.
Za kulinarično vzporednico festivala, ki je tokrat nosila okuse od morja do Alp, so poskrbeli kuharski predstavniki treh Hitovih enot: Adi Blaško (Hotel Park), Janez Faletič in Ninoslav Đuričić (Hotel Perla), Ljiljana Subotić in Aldin Skenderović (Hotel Korona, Kranjska Gora), sodelovali so tudi gostje iz briške Hiše Marica (Sebastjan Velušček), Restavracije Marina iz Portoroža (Jernej Podpečan) in iz Triangel Boutique hotela iz Kranjske Gore (Jon Zupan). V degustacijskih kotičkih so se zvrstile hladne in tople predjedi, mesna in ribja glavna jed ter sladica, manjkal ni niti pršut iz najstarejše pršutarne na slovenskem Krasu. Vinski in kulinarični večer je z glasbenim izborom popestril DJ Adriano Roj, medtem ko smo v živo lahko uživali v več kratkih nastopih pevke Nine Sirk, finalistke šova Slovenija ima talent.
Festival Park Wine Stars 2024 je vnovič poskrbel za uvod v letošnje vinsko festivalsko dogajanje, kjer so se pod eno streho - na križišču primorskih vinskih poti – sproščeno srečali primorski vinarji, kuharski mojstri ter ljubitelji vin in kulinarike različnih generacij.
Vr/Foto: Hit