SLO bocni levo
SLO bocni desno

Simona Česen je najboljša sommelierka Slovenije 2025

Slovenija

28.11.2025

V prijetnem ambientu centra Perla, Resort & Entertainment v Novi Gorici so predstavniki Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije ob 33–letnici delovanja društva danes uspešno zaključili tekmovanje »Najboljši sommelier Slovenije 2025« in podelili nagrade najboljšim. Zmagala je Simona Česen, ki bo kot prva ženska sommelierka Slovenijo zastopala na svetovnem in evropskem prvenstvu sommelierjev.

V društvu Sommelier Slovenije, ki letos praznuje 33–letnico delovanja in edino predstavlja Slovenijo v Mednarodnem sommelierskem združenju (ASI – Associacion de la Sommelerie Internationale), so po letu 2022 ponovno izbrali najboljšega sommelierja Slovenije. To je postala Simona Česen, ki je letos tudi opravila izpit za sommelierja 3., najzahtevnejše stopnje.  Zaposlena je kot sommelierka v Wine baru Šuklje v Ljubljani. Simona Česen bo kot prva ženska predstavnica Slovenije nastopila na svetovnem prvenstvu leta 2026 na Portugalskem in evropskem prvenstvu leta 2027 na Poljskem.

»Ponosna sem, da se je ves moj trud in delo potrdilo s tem naslovom. To je znak, da sem na pravi poti, upam, da bom s tem spodbudila še druge ženske, da se tekmovanja udeležijo. Verjamem, da je znanja med vinskimi strokovnjaki v Sloveniji veliko,« je po osvojenem prvenstvu povedala Simona Česen, ki prihaja iz Kranja. Zahvalila se je Društvu Sommelier Slovenije za vse priložnosti za razvoj znanj in organizacijo tekmovanja. Posebej je izpostavila svoje bližnje, vse »v Šukljetu« in ostale, ki so kakorkoli pripomogli k temu cilju.     

Na državno tekmovanje so se lahko prijavili le kandidati, ki so uspešno opravili izobraževanje po predpisanih programih in opravljajo sommeliersko delo. Na letošnje tekmovanje se je pripravljalo več kandidatov, sedem jih je nastopilo v polfinalu: Simona Česen, Špela Simoneta, Miralem Junuzović, Matic Romšak, Anže Repovž, Miha Pate in Martin Kobal. Ti so že v sredo, 26. 11. 2025,  v prostorih centra Perla, Resort & Entertainment opravili polfinalne nastope.

Najprej so v 120 minutah opravili zahtevno pisno preverjanje znanja, ki je v 75 vprašanjih zaobjelo znanja s področja vinogradništva, vinarstva in sommelierske stroke. Sledila je opisna degustacija dveh vin in test spajanja vina in hrane, v praktičnem delu tekmovanja pa so morali pokazati veščine strežbe z dekantiranjem vina. Tekmovalci so se tako že v uvodnem delu tekmovanja seznanili z načinom preverjanja znanj, ki je programsko usklajen z zahtevami svetovnega združenja ASI in enoten za največja tovrstna tekmovanja ter si tako pridobili dragocene strokovne izkušnje.

Na finalnem dogodku, ki je bil odprt za javnost, so ob 16. uri predstavili najboljše tri sommelierje, ki so se uvrstili v finale tekmovanja. To so bili: Simona Česen, Miralem Junuzović in Anže Repovž. Vsak izmed finalistov je nato v samostojnem nastopu opravil degustacijo dveh slovenskih in dveh tujih vin ter prepoznavanje petih žganih pijač, prepoznavanje treh piv, popravek napak v vinskem listu, podal ustrezne predloge za spajanje hrane in vina ter prikazal dekantacijo in strežbo vina. Tekmovanje je spremljalo več komisij in sicer komisija za degustacijo, za spajanje vina in hrane, za popravke v vinskem listu, za strežbo ter skupni vtis (komunikacija, znanje tujega jezika, splošna razgledanost in urejenost). Žiriji, ki je vodila strokovni del tekmovanja, je predsedoval Valentin Bufolin, predsednik društva Sommelier Slovenije. Tekmovalni del se je zaključil s posebnim izzivom, in sicer izborom najboljšega sommelierja v točenju penine iz magnum steklenice, to je prav tako postala Simona Česen.

Ob čestitkah vsem tekmovalcem in novemu državnemu prvaku se je predsednik društva Sommelier Slovenije, zahvalil ekipi sommelierjev, ki so pripomogli k uspešni uresničitvi zahtevnega strokovnega tekmovanja, vsem obiskovalcem, vinarjem in gostincem, sponzorjem, še posebej pa Slovenski turistični organizaciji, Mestni občini Nova Gorica in predstavnikom družbe HIT ter gostiteljem iz centra Perla, Resort & Entertainment. Ob 33-letnici delovanja društva je izpostavil pomen povezovanja in prenosa znanj z namenom širjenja vinske kulture ter prepoznavnosti Slovenije v širnem vinskem svetu. »Tekmovanje za Najboljšega sommelierja Slovenije je pomemben dogodek ne le za naše društvo, temveč za celotno slovensko eno-gastronomsko skupnost. Predstavlja vrhunec znanja, predanosti in profesionalnosti – vrednot, na katerih v našem društvu gradimo že več kot tri desetletja. Z občutkom ponosa na skupnost, ki smo jo zgradili, ostajamo predani delovanju društva in usmerjeni naprej – v prihodnost slovenske sommelierske stroke,« je nagovor gostom zaključil Bufolin, predsednik društva Sommelier Slovenije.

Tekmovalci na POMMERY Državnem prvenstvu za najboljšega sommelierja Slovenije 2025

Simona Česen, sommelier 3. stopnje, WSET 3, sommelierka v Wine baru Šuklje,
Miralem Junuzović, sommelier 3. stopnje, sommelier leta 2023 po izboru Gault&Millau Slovenija, sommelier v bistroju Štorja,
Martin Kobal, sommelier 3. stopnje,
Miha Pate, sommelier 2. stopnje,
Anže Repovž, sommelier 1. stopnje, WSET 3, sommelier v Gostilni Repovž,
Matic Romšak, sommelier 2. stopnje, WSET 2,
Špela Simoneta, sommelier 1. stopnje, Čotova klet.

Udeleženci dogodka so se po zaključku tekmovalnega dela lahko posvetili degustacijam in druženju. Hišni gostinci so skupaj z gostinci iz sommelierskih vrst in z vinarji iz vseh slovenskih vinorodnih dežel poskrbeli za eno-gastronomsko ponudbo, gostje pa so si v sproščenem, že nekoliko prazničnem vzdušju izmenjali mnenja o različnih sommelierskih izkušnjah in vlogi sommelierstva v vsakdanji praksi.

V društvu Sommelier Slovenije z zadovoljstvom ugotavljajo, da se zanimanje za sommelierska znanja v zadnjih letih vidno veča. Pomemben prispevek k dvigovanju kulture uživanja vin v Sloveniji pomenijo tudi strokovna izobraževanja. V društvu so letos že uspešno izpeljali in zaključili tečaj tretje, prve in druge stopnje, v teku pa sta še tečaj prve in druge stopnje. Skupaj je društvo v 33 letih delovanja izobrazilo 1214 sommelierjev prve stopnje, 219 sommelierjev je zaključilo izobraževanja na drugi stopnji, 136 pa je takih, ki so osvojili strokovna znanja na najvišji, tretji stopnji.

Vir:Perla

Foto: Peter Irman