Predstavili so se pridelovalci iz vseh treh občin Sorškega polja: Janja Bernik s kmetije Pr`Punčarju iz Virmaš pri Škofji Loki je predstavila način pridelave včasih in danes in specifike integrirane pridelave, Štefan Čebašek iz kmetije Pr`Črnet z Verja pri Medvodah je predstavil ekološko pridelavo prosa in peko prosenega kruha, Milena Jamnik z kmetije Pr`Uk s Podreče je predstavila biodinamično pridelavo prosa, kakšna je bila njena pot v biodinamično kmetovanje in razliko med biodinamičnimi in konvencionalnimi pridelki.
Obisk iz Novega mesta Štefka Vidic iz turističnega društva Straža je v Mavčiče prišla iz Novega mesta in obiskovalcem tržnice pripravila pečeno proseno kašo s suhim sadjem in cimetom in zavitkom s proseno kašo, suhimi marelicami in slivami. |
Pridelovalec in predelovalec Matej Konc z Ekološke kmetije Kozina iz Čirč
pri Kranju, je predstavil predelavo prosa in kako poteka dobava prosa v
kranjske javne ustanove, pridelovalec Primož Krišelj z Ekološke kmetije pri Šuštarju iz Hotemaž pri Preddvoru bo povedal od kje je prišla sorta prosa Rjavček, ki je bila letos registrirana kot avtohtona Slovenska sorta in kakšna je razlika prosa Rjavček od ostalih sort.
Specialistka za rastlinsko pridelavo na KGZS Kranj Marija Kalan je
predstavila trenutno stanje pridelave prosa na gorenjskem in kakšni so
trendi pridelave v prihodnosti, nutricistka Mija Bitenc je predstavila prednosti oziroma koristnosti uživanja prosa in izdelkov iz prosa za vzdrževanje zdravja in ob katerih zdravstvenih stanjih oziroma težavah pa je zares smiselno uživati proso še pogosteje.
Predsednica Družboslovno-naravoslovnega društva Naša zemlja ga. Ana
Vehar je povedala o dobrih in slabih straneh Slovenskega zajtrka in zakaj
ni lokalna hrana bolj pogosto na jedilnikih naših šol in vrtcev. Prof. dr. Darja Kocjan Ačko z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki s svojimi dragocenimi knjigami, znanstvenimi in strokovnimi prispevki v revijah in časopisih propagira pridelavo in uporabo prosa, je odgovorila na vprašanja: Kdo je razglasil mednarodno leto prosa in zakaj? Katere vrste žit sestavljajo skupino prosa? Zakaj najbolj poznamo navadno proso? Kako in koliko so ga pridelovali naši predniki? Kako poteka današnja pridelava? In zaokrožila okroglo mizo o prosu.