Označbo izbrana kakovost bodo lahko uporabljali tudi gostinci

AKTUALNO

Slovenija

30.05.2023

Označba izbrana kakovost, po kateri potrošniki kakovostne slovenske pridelke in izdelke v trgovinah prepoznavajo od leta 2016, se širi tudi v gostinske obrate.

Gostinci bodo lahko z njo označili jedi, pripravljene iz mesa iz sheme izbrana kakovost, so sporočili iz kmetijskega ministrstva, kjer so danes predstavili tudi promocijsko kampanjo.

Kampanjo Vprašajte za meso izbrana kakovost - Slovenija, je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravilo skupaj s slovenskimi rejci in predelovalci mesa. Kot so zapisali, želijo z njo spodbuditi goste gostinskih obratov, da povprašajo o izvoru mesa in da pri naročanju jedi izberejo slovensko meso.

Hkrati želijo pobudniki kampanje povabiti gostince k uporabi označevalcev za meso z znakom izbrana kakovost - Slovenija ter tako k obogatitvi njihove ponudbe, so dodali v sporočilu za javnost.

Da bi pridobilo pravico do označbe, mora meso zadostiti strogim pogojem v celotni verigi. Živali morajo biti rojene, rejene in predelane v Sloveniji, krmljene s kakovostno krmo, celoten proces zakola in predelave pa je popolnoma ločen od ostalega mesa, ter zagotavlja 100-odstotno sledljivost, so pojasnili na ministrstvu.

Generalna direktorica direktorata za hrano in ribištvo na ministrstvu Ana Le Marechal Kolar je prepričana, da je označevanje mesa izbrane kakovosti za gostince lahko precejšnja konkurenčna prednost, za mesno-predelovalno verigo pa korak k dodatni utrditvi. Nenazadnje se poveča tudi odgovornost do okolja, je dodala.

Predsednik upravnega odbora Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije ter predsednik uprave Pivka perutninarstvo Janez Rebec pa je poudaril pomen samooskrbe ter prednosti, ki jim ima ohranjanje in razvoj kmetijsko živilskih podjetij Slovenije za potrošnika, družbo in državo.

Generalna sekretarka Gospodarskega interesnega združenja (GIZ) mesne industrije Ana Ahčin je, kot so zapisali na ministrstvu, posebej izpostavila nujnost krepitve kratkih dobavnih verig in promocije mesa z znakom izbrana kakovost - Slovenija. Izpostavila je ekonomsko-socialni vidik lokalne hrane tudi v gostinstvu "saj je Slovenija nenazadnje prepoznana kot gastronomska regija".

Podpredsednica sekcije gostincev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Marcela Klofutar iz Hiše Linhart v Radovljici je predstavila pomen in vlogo kakovostnega lokalnega mesa v kulinariki in pozdravila shemo izbrana kakovost.

Na ministrstvu so ob tem poudarili, da so označevalci za ponudnike mesa iz sheme izbrana kakovost šele prvi, a pomemben korak. "Prepoznavnost sheme izbrana kakovost in pomembnost izbiranja domačega mesa bodo jeseni nadaljevali z novimi aktivnostmi," so napovedali.