Gourmet Cup Ljubljana na Krvavcu vzbudil veliko zanimanja

AKTUALNO

Slovenija

17.03.2023

V ponedeljek, 13. marca, je na Krvavcu potekal že sedmi Gourmet Cup Ljubljana.

Smučarsko-kulinaričnega druženja se je tokat udeležilo več kot 450 znanih kuharskih mojstrov in vinarjev, gostincev in dobaviteljev ter ljubiteljev kulinarike, kar je rekordno število. S svojimi jedmi so na krvavški plaži navduševali dijaki in študentje sedmih gostinskih šol, ki so ustvarjali pod budnim očesom šolskih mentorjev in mentorjev kuharskih mojstrov.  

Prenos znanja in druženje v alpskem ambientu

Gourmet Cup Ljubljana poznamo predvsem po odlični kulinariki na snegu in dobri zabavi, ki se ga vsako leto udeležijo predvsem tisti, ki delajo v gostinstvu, med njimi kuharski mojstri, vinarji, gostinci, dobavitelji in ljubitelji kulinarike. Dogodek je že sedmič pripravilo Jezeršek gostinstvo, vodilno na področju cateringa in gostinske dejavnosti v Sloveniji, v sodelovanju s partnerji Turizmom Ljubljana, RTC Krvavec in Koželjem, Hiša dobrih vin. 

Martin Jezeršek, direktor podjetja Jezeršek gostinstvo, pojasnjuje: »Vesel sem, da se je zbralo tako veliko število ljudi. Več kot 450 ljudi iz vse Slovenije, ki so kakor koli povezani z gostinstvom, je danes na smučišče Krvavec prišlo podpret mlade talente, bodoče kuharske mojstre, ki bodo v prihodnje krojili kuharski svet. Dogodek iz leta v leto raste in je odlična priložnost za razvoj številnih novih sodelovanj in povezovanje gostinskih kolektivov v prijetnem alpskem ambientu.«

Turizem Ljubljana, ki je že vrsto let partner tega dogodka in izvaja številne aktivnosti ter projekte na področju kulinarike pod blagovno znamko Gourmet Ljubljana, v dogodku vidi velik potencial. Mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, pravi: »Zgodbe, kot jih piše dogodek Gourmet Cup Ljubljana, so ključnega pomena, cilj pa je povezovanje vseh, ki delujejo na področju gostinsko-turističnega sektorja. Dogodek je pomemben tudi z vidika povezovanja mladih kuharjev z njihovimi bodočimi zaposlovalci, kolektivi in povezovanja vseh, ki jim je skupno gostinstvo, kot z vidika izobraževanja v smislu prenosa znanja med mladimi in njihovimi šolskimi mentorji ter kuharskimi mojstri, pa tudi z vidika druženja kolegov in poslovnih partnerjev. Vse to zagotovo pomembno pripomore k nadaljnjemu kvalitetnemu razvoju gastronomije v prihodnje in k promociji kulinarične Ljubljane.«

Gourmet zajtrk za vse in stopničke za najhitrejše

Dan se je začel z bogatim Gourmet zajtrkom, za katerega je poskrbel kuharski mojster Sebastjan Elbl iz Gostilne na Gradu, ki je goste razvajal z Ljubljanskim zajtrkom iz lokalnih živil – sestavljali so ga ljubljanske skutne palačinke z mariniranimi jagodami in medom na jagodnem kuliju, pehtranova čipka in sneženi poljubčki. Linija BIO ZONE blagovne znamke Mercator pa je v okušanje ponudila 100 % ekološko pridelane in visokokakovostne izdelke, ki so poskrbeli za jutranji odmerek energije.

Po zajtrku je sledil žreb startnih številk za vse smučarje in deskarje, ki so se v šestih kategorijah potegovali za najvišje stopničke Gourmet pokala. V napetem boju se je pomerilo 110 tekmovalcev. Naslov najhitrejšega med gostinkami in gostinci si je letos priboril Nikola Perkolič Railič iz hotela in restavracije Lipa iz Kranjske Gore ter osvojil glavno nagrado – triletni najem pomivalnega stroja (podarja Winterhalter) in enoletni najem ledomata (podarja Pulito Solutions). Tekmo je ponosno odprl bivši smučarski as Jure Košir, kot predtekmovalec pa se je nato na progo podal tudi direktor RTC Krvavec, Janez Janša.