Ministrica Šinko z japonskim ministrom o krepitvi sodelovanja

AKTUALNO

Slovenija

08.03.2023.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je v okviru obiska na Japonskem sestala z japonskim kolegom Tetsurom Nomurom, s katerim sta med drugim govorila o krepitvi sodelovanja.

Srečala se je tudi s predstavniki različnih institucij, na terenu pa si je ogledala nekaj primerov dobrih praks v kmetijstvu in ribištvu.
  
Kot so danes sporočili z ministrstva, sta ministra posebej izpostavila memorandum o trajnostnem razvoju v kmetijstvu in gozdarstvu ter prehranskih sistemih, ki sta ga Slovenija in Japonska podpisali lani na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni in ki je povečal možnosti za sodelovanje držav. Ministrica Irena Šinko se je ob tem zavzela za krepitev sodelovanja tudi na področjih raziskav in živilsko-predelovalne industrije.

Pogovor je tekel tudi o postopkih pridobivanja dovoljenja za izvoz perutninskega mesa iz Slovenije na Japonsko, pri čemer sta se ministra dogovorila, da bosta obe strani v čim krajšem času izvedli potrebne administrativne postopke. Prašičje meso in izdelke iz njega Slovenija že lahko izvaža na Japonsko.

Šinko in Nomura sta govorila tudi o izvozu japonskih prehrambnih izdelkov v EU in o omejitvah uvoza japonskih prehrambnih izdelkov s strani EU zaradi vsebnosti radioaktivnih snovi.

Ministrica je z delegacijo Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) in biotehniške fakultete obiskala tudi napredni raziskovalni center za rastlinske obrate in raziskovalne obrate za kmetijstvo na univerzi Meiji.

Raziskovalni center je po navedbah ministrstva nastal v okviru posebnega projekta z namenom popularizacije in širjenja tako imenovanih rastlinskih tovarn. Te lahko dosegajo učinkovitejšo kmetijsko pridelavo in zagotavljajo stabilno oskrbo s hrano, tako da služijo kot središča razvoja raziskav, tehnološke promocije in razvoja človeških virov.

Ogledali so si tudi posestvo Kurokawa, katerega koncept je ustvariti objekt v harmoniji z okoljem, naravo in lokalno skupnostjo. Kmetija študentom omogoča celoletni praktični študij, zasnovana pa je na način največjega možnega izkoriščanja naravnih virov z uporabo najsodobnejših tehnologij.

Šinko je prav tako obiskala kmetijski tehnološki center v prefekturi Fukušima, ki je novo središče za promocijo kmetijstva, namenjeno širjenju tehnološkega napredka in varnih kmetijskih praks.

Udeležila se je tudi sprejema za japonske uvoznike slovenskih živilskih izdelkov in predstavnike slovenskih živilskih podjetij. V uvodnem nagovoru udeležencem je dejala, da so odprte mnoge možnosti za vzpostavitev trdnega okvira in plodnejšega gospodarskega sodelovanja. Ob zaključku obiska na Japonskem bo obiskala tudi raziskovalni center za vinarstvo na univerzi Yamanashi.

Obisk vladno-gospodarske delegacije na Japonskem poteka v okviru 48. mednarodne razstave hrane in pijač Foodex, kjer se predstavlja 11 slovenskih podjetij oziroma njihovih zastopnikov. Obisk organizirajo ministrstvo, kmetijska zbornica pri GZS, javna agencija Spirit Slovenija in slovensko veleposlaništvo v Tokiu.