Prisotni bodo ugledni strokovnjaki na področju žganjekuhe, ki, tako kot navdušeni posamezniki, skušajo strast do raziskovanja destilatov, ki je dolgo temeljila na množičnem ljubiteljskem pristopu, ponesti na dovolj strokovno raven, s katero bi izboljšali kakovost žganj.
Dogodek se bo začel ob 9. uri, bo priložnost za vse, ki si želijo dragocenih in poglobljenih znanj o izdelavi destilatov, saj je od osnov do tehnoloških napredkov, ki dajejo specialna žganja in cenjene likerje, velik razpon. Na festivalu bodo lahko sodelovali vsi, ki bi si želeli predstaviti svoje domače žganje pijače ter opremo za žganjekuho.
Ob 14.30 bo strokovno predavanje priznane poznavalke svetovnih žganj Majde Debevc.
V tekmovalnem delu festivala se bodo posamezniki lahko potegovali za nagrade v kategorijah: vinjak, gin, liker, ostali destilati. Strokovno ocenjevalno komisijo bodo sestavljali: Andrej Soršak (predsednik komisije), dr. Andrej Podjavoršek, Tadeja Vodovnik Plevnik, Leonida Gregorič.
Vsak prijavitelj vzorca, ki bo na ocenjevanju dosegel vsaj12,5 od 20 možnih točk, bo prejel priznanje. Za prva tri mesta v posamezni kategoriji bomo poleg priznanj podelili še medalje, za prvo mesto v kategoriji pa tudi pokal. Na razglasitvi ocenjevanja, ki bo na sporedu ob 15. uri, bodo predstavili »prvaka festivala«.
Vsi obiskovalci festivala bodo lahko pokušali dobra žganja, tistim, ki bi za svoje žganje želeli prejeti strokovno oceno, pa bo na voljo član komisije, ki bo žganje neuradno ocenil ter podal komentar za njegovo tehnološko izboljšavo. Na festivalu boste lahko pokušali tudi žganja z najpogostejšimi »karakterističnimi napakami«.
V Društvu ljubiteljev domače žganjekuhe želijo v dolgo tradicijo kuhanja žganja pri nas prispevati skromen delež, kjer bi bili naši proizvodi zares kakovostni. Proučujejo domačo in tujo literaturo in se vse pogosteje pohvalijo z dobrim žganji, ki na festivalih doma in v tujini dosegajo visoke ocene in tudi najvišja priznanja.