Do pomladi posodobitev smernic zdravega prehranjevanja za študente

AKTUALNO

Slovenija

31.01.2023

Člani strateškega sveta za prehrano pri predsedniku vlade Robertu Golobu so danes razpravljali o prenovi sistema študentskih bonov za prehrano.

Dogovorili so se o oblikovanju delovne skupine, ki bo do pomladi posodobila smernice zdravega prehranjevanja za študente. Določili so tudi izhodišča za nadaljnje delo na področju primerjalnika cen živil.
  
Člani strateškega sveta za prehrano so opravili celovito razpravo o možnih kratkoročnih in dolgoročnih spremembah, ki bi pripomogle k bolj zdravemu prehranjevanju študentov, so po seji sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Delovna skupina, ki bo pripravila posodobljene smernice zdravega prehranjevanja za študente, bo ustanovljena pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ministrstva za zdravje. Vanjo bodo povabili tako člane strateškega sveta za prehrano kot tudi zunanje strokovnjake, ki se ukvarjajo z omenjenim področjem.

Na seji so razpravljali tudi o vzvodih, ki bi študente spodbujali h kuhanju doma. Poleg tega so razpravljali o možnostih dodatnih subvencij za ponudbo zdrave hrane za študente. Kot dolgoročno rešitev pa vsi člani vidijo vpeljavo velikih gostinskih obratov za študente oz. študentskih restavracij v sklopu fakultet, po vzoru dobrih praks iz tujine, kot sta Nemčija in Skandinavija.

Pri nadgradnji spletnega primerjalnika cen je bila v ospredju razprava, kako potrošnikom olajšati iskanje med različnimi cenami glede na živila, ki jih uporabljajo v vsakodnevnem življenju. Navzoči so se strinjali, da je treba potrošnikom zagotoviti možnost prednastavljenega nabora živil, kot npr. osnovni, sadno-zelenjavni, tradicionalni in veganski nabor živil. Dogovorili so se, da bodo na kmetijskem ministrstvu preučili možne rešitve, da bi bil sistem kar najbolj enostaven in interaktiven.

Vlada je 19-članski strateški svet za prehrano ustanovila decembra lani, vodi ga živilska tehnologija in doktorica znanosti s tega področja Nataša Fidler Mis. Njegovi člani so se prvič sestali 10. januarja, ko so se med drugim dogovorili, da bodo danes tudi analizirali obstoječe prehranske smernice v Sloveniji in se seznanili z nordijskimi smernicami na tem področju. Zaradi obsežne razprave so ti točki prestavili na naslednjo sejo.