Med prejemniki priznanj podravske regije za inovacije, podelitev je tradicionalni dogodek Štajerske gospodarske zbornice z namenom spodbujanja inovativnega razmišljanja, je podjetje Stork, d. o. o., v lasti Aleksandra in Mateje Šikar iz Gornje Radgone in Denisa Ivaniševiča.
Prijavljenih je bilo 21 inovacij, pri katerih je sodelovalo 62 inovatork in inovatorjev. Komisija, ki jo je vodil Marjan Leber, je podelila pet zlatih, med prejemniki je bilo podjetje Stork, pet srebrnih in šest bronastih priznanj ter pet zahval.
Štirje zlati nagrajenci, ki so prejeli največ točk, se bodo uvrstili v nacionalni izbor, ki ga organizira GZS s partnerjema ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo in Javno agencijo Spirit Slovenija.
Podjetje Stork je zlato priznanje prejelo za inovacijo "Postopek za industrijsko izdelavo ene ali več komponent sladoleda z dodatki sadja oziroma sadne kaše in sadnih sladkorjev", poroča spletna stran Pomurje.si.
Aleksander Šikar, avtor nagrajene inovacije – sladoleda, ki ga že dobrih deset let ustvarjajo v družinski kavarni in slaščičarni Nabucco, pravi: "
Vedno je tlela ideja, kako ga ponuditi širši množici oziroma stopiti na širši trg po svetu. Najprej je nastala ideja o pakiranju v lončke, kar počne že okrog 70 podjetij in več v svetu. Zatem je nastalo ime, ki simbolizira kraje, od koder prihajamo – Stork ali štorklja. Usoda je hotela, da so se poslovne poti prekrižale z Denisom Ivaniševičem, ki je tudi poslovni partner podjetja Stork, d. o. o., ki sva ga ustanovila lani maja. Partner skrbi za vodenje in finančni del podjetja, moja naloga pa je proizvodnja. Skupna želja je bila proizvajati dober ročno narejen sladoled, a vse do naše inovacije je bil to neuresničljiv projekt. Skupaj z inženirji smo proizvodno tehnologijo razvili tako, da je sladoled še vedno narejen ročno, a hitrost je postala industrijska. Odlike našega sladoleda so kakovost, varnost in sledljivost. Skrbno izbrane surovine z nadzorovanim izvorom brez gensko spremenjenih organizmov (GSO) – prvi v Sloveniji izdelujemo sladoled z oznako Brez GSO."
Proizvodna linija podjetja Stork ima zmogljivost 2500 kosov na uro. Predmet inovacije sta omogočanje prekinjanje postopka med procesi in nož v notranjosti stroja za sladoled – ta omogoča, da na industrijski liniji delajo s sveže zamrznjenim sadjem, kar na siceršnjih industrijskih linijah ni bilo mogoče, saj noži v stroju za sladoled niso pustili skozi sadeža ali na primer mini koščice pri malinah.
Zato na rednih linijah uporabljajo sadne pireje (fino mlete ali praške), da lahko izdelajo sladoled. "Tako obdelano sadje ali prašek pa ne daje pristnega okusa, kakršnega ima sadež, ko je še cel in ga z minimalnim obdelovanjem napolnimo v sladoledni lonček. Kupcem je naš izdelek všeč, prodajamo ga že pri več trgovcih v Sloveniji (Spar, Tuš, Leclerc, Jager, Petrol ...), v številnih gostinskih lokalih, turističnih naseljih. Prav tako lahko naše sladolede najdete tudi na hrvaškem in nemškem trgu. Ravnokar se pogajamo s trgi Bahrajna, Savdske Arabije in Anglije," je še dodal Šikar.