SLO bocni levo
SLO bocni desno

Najboljši sladki muškat izdeluje Kmetija Mahnič

Slovenija

13.06.2017

Grahnit (najizvirnejša sladica), Geisha (najboljša torta) in Sladki Muškat 2008 (najboljši muškat Sladke Istre) so zmagovalci strokovnih natečajev Sladke Istre 2017. Omenjene tri dobrote so izbrali na ocenjevanju v Kopru.
 
Najizvirnejša sladica Istre 2017 je po mnenju komisije jed po imenu Grahnit, ki so jo pripravili v Gostilni Tomi. Slednja je bila izbrana tudi za sladico Istre 2017 po izboru novinarjev. Srebrno odličje je prejel Admiral d. o. o. za sladico Amaretto Rosso, bronasto odličje pa Čokoladnica Tramontana za Pralino z bezgom in malvazijo.
 
Med tortami je strokovna komisija naziv Naj torta Sladke Istre 2017 podelila torti Geisha, ki so jo pripravili v ljubljanski Fetiche Patisserie, tudi srebrno odličje je šlo v roke omenjene slaščičarne, in sicer za torto z imenom Limona, medtem ko je bronasto odličje prejela koprska Čokoladnica Da Ponte za torto Sočna breskev, poročajo Primorske novice.
 
Strokovna komisija, ki so jo sestavljali priznani sommelierji in vinski poznavalci Tamara RusjanDarko Cerkvenik, Majda BrdnikLiliana Savioli in Barbara Repovš, je naziv Muškat Sladke Istre 2017 podelila Sladkemu muškatu 2008, ki so ga pridelali na Kmetiji Mahnič, zlati odličji sta prejela Sladki muškat, 2016 iz vinske kleti Vinakoper in Rumeni muškat, 2016 iz kleti Vinales, poleg tega pa so podelili še šest srebrnih in eno bronasto odličje ter eno zahvalo za sodelovanje.
 
Zmagovalne torte, sladice in sladka vina bo občinstvo seveda lahko poskusilo na prireditvi Sladka Istra, ki bo v Kopru 23. in 24. septembra.