SLO bocni levo
SLO bocni desno

Največ nagrad v pekarstvu odneslo Žito

Slovenija

04.02.2013

Skupina Žito je na letošnjem 13. strokovnem ocenjevanju kruha, pekovskih izdelkov in testenin, pod okriljem Sekcije za pekarstvo, prejela zlata priznanja za kruhe, pekovske izdelke in testenine. Med 63. prijavljenimi izdelki iz 19. prijavljenih podjetij in pekarn, je Žito za svoje pekovske izdelke in testenine prejelo največ, kar 13 zlatih priznanj.
 
Žito je vseh letih tekmovanja prejelo že več kot 150 priznanj za kakovost izdelkov. Skupina Žito je za deset kruhov, dve vrsti bureka in eno vrsto testenin na letošnjem ocenjevanju kruha, pekovskih izdelkov in testenin prejela najboljša priznanja. Zlato odličje je letos prejelo vseh 13 prijavljenih Žitovih izdelkov, in sicer kruhi Ajdov kruh z orehi, Stoletni kruh, Zlati hlebec, Srečkov črni kruh, Hribovc, Slovenc, Jelenov kruh, ki je bil letos že trinajstič zapovrstjo odlikovan z zlatim priznanjem, Domači črni kruh, Gorenc polbeli in Pastirski črni kruh, burek s skuto in špinačni burek, med testeninami pa Grande valjani jušni rezanci. Od tega so skoraj vsi izdelki prejeli maksimalno število točk, kar potrjuje visoko kakovost Žitovih izdelkov.
 
Predsednik uprave Skupine Žito in hkrati predsednik Sekcije za pekarstvo Janez Bojc, je ob tem dejal: "Gospodarske razmere se zaostrujejo, surovine se dražijo, nakupne navade naših potrošnikov pa se spreminjajo. Ni lahko biti konkurenčen in ob temu ohranjati nivo kakovosti, ki jo potrošniki pričakujejo na prodajnih policah. Tradicionalno ocenjevanje kruha in pekovskega peciva zato v teh časih nosi še toliko večjo težo. Vesel sem, da slovenski trg premore toliko odličnih izdelkov, med katerimi je kar 13 Žitovih, kljub temu, da se pekarska dejavnost sooča s številnimi izzivi."
 
Štiričlanska, strokovna in neodvisna ocenjevalna komisija je izdelke ocenjevala glede na lastnosti zunanjega videza izdelkov, kakovosti sredice in skorje, ocenjevali pa so tudi vonj in okus.