Označbo "višje kakovosti" nosijo kmetijski pridelki oziroma živila, ki po svojih specifičnih lastnostih pozitivno odstopajo od istovrstnih kmetijskih pridelkov oziroma živil.
Označba "višje kakovosti" zagotavlja, da so živila in pridelki resnično varni in kakovostni ter pridelani in predelani na način, ki ustreza vsem veljavnim predpisom in standardom zakonodaje. Specifične lastnosti proizvoda, ki so definirane z označbo "višje kakovosti", se določajo glede na sestavo, senzorične lastnosti in fizikalno-kemične lastnosti ter način proizvodnje. Siri Edamec, Trapist in Gauda, ki spadajo pod okrilje blagovne znamke Zelene doline, so s strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje ter Bureau Veritas (mednarodnega podjetja za ocenjevanje skladnosti, certificiranje in usposabljanje s področja kakovosti, okolja ter zdravja in varnosti) prejeli označbo "višje kakovosti", ki jo bodo odslej nosili na svojih embalažah. Ključen za pridobitev je bil proizvodni proces, ki poteka brez dodanih konzervansov.
Poltrdi siri Zelene doline Edamec, Trapist in Gauda so izdelani brez dodanih konzervansov, in sicer po običajnem tehnološkem postopku za proizvodnjo poltrdih sirov, z vključenim postopkom baktofugiranja mleka. To poteka med postopkom pasterizacije mleka. Mehansko odstranjevanje 99-99,5% bakterijskih spor omogoča uporabo mleka za sirjenje brez dodanih konzervansov. Tako mleko praktično ne vsebuje neželenih mikroorganizmov in mu zato ni potrebno dodajati konzervansov.
Zaradi omenjenega postopka so poltrdi siri brez konzervansov višje kakovosti. Temeljita obdelava mleka, pasterizacija in mehanskego odstranjevanje bakterij in spor iz mleka, sirom zagotavlja obstojnost in boljšo kakovost. Uživanje sirov ni omejeno, saj ne vsebujejo alergogenih snovi (jajčni beljak).

Z označbo višje kakovosti je bil označen tudi sir Zelene doline Šmarski Rok. Poleg tega, da je kot ostali zgoraj navedeni izdelki tudi ta sir brez konzervansov, ima poleg tega še nižjo vsebnost maščob (25 odstotkov mlečne maščobe v suhi snovi). Zato je še posebej primeren za tiste, ki preko preventive ali kurative skrbijo za svoje zdravje. Nekatere maščobe, zaužite v preveliki meri, lahko namreč med drugim vplivajo na debelost posameznika ter povzročijo bolezni srca in ožilja.
"V časih, ko je izbira najrazličnejših (tudi tujih) živil na policah slovenskih trgovin iz dneva v dan večja, je osveščenost potrošnikov o kakovosti sestavin ter njihovi pridelavi in predelavi še toliko bolj pomembna. Živila, katerih kakovost je potrjena s strani uradnih inštitucij, so zato pod nenehnim nadzorstvom pristojnih organov in posledično najboljše zagotovilo za nakup, ki varuje zdravje potrošnikov ter podpira lokalne pridelovalce in predelovalce," sporočajo z Zelenih dolin.