"Za malvazijo je vsako leto več zanimanja, tako med strokovnjaki kot pri širši javnosti, kar nas izjemno veseli," je povedala predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič. Po njenih besedah festival vsako leto privablja več pridelovalcev in ljubiteljev vina, malvazija pa je prerasla okvirje istrske sorte in se uveljavila kot ena najprepoznavnejših vinarskih specialitet v regiji.
Festival je včeraj in danes ponudil številne strokovne delavnice in kulinarične dogodke. Tako je na sončno nedeljo JB restavracija iz Ljubljane gostila delavnico o spajanju hrane in vin, Nik Mahnič z ljubljanske biotehniške fakultete je govoril o različnih stilih malvazije skozi tehnologijo , italijanska sommelierka Liliana Savioli pa je predstavila okušanje malvazije skozi tkanino.
Danes je ob 13. uri potekal simpozij, kjer so obravnavali priložnosti in izzive vinogradnikov pri oblikovanju vinske turistične destinacije, sledile so zaključne strokovne delavnice, ki so obiskovalcem omogočile vpogled v najnovejše trende v vinarstvu.
Zvečer bodo podelili priznanja vinarjem, ki so na ocenjevanju dosegli najvišje ocene.
Letos se je predstavilo več kot 60 vinarjev, ki bodo obiskovalcem ponudili 150 vzorcev malvazij iz slovenske in hrvaške Istre, Krasa, Vipavske doline, Goriških Brd in Italije.
Vir/Foto: www.festivalmalvazija.si