Hrvaška: Mlekarno Bohnec, po več kot 90 letih poslovanja, zapirajo

Regionalne

14.02.2025

Mlekarna Bohnec po odhodu z varaždinske tržnice in 91 letih obstoja ustavlja delo in odkup mleka.

Lastnica Marijana Bohnec izpostavlja dva glavna razloga za zaprtje mlekarne. Prvi je upad primarne proizvodnje mleka na Hrvaškem in nizke cene uvoženih izdelkov, predvsem sira.

V mlekarni pojasnjujejo, da je uvoz mlečnih izdelkov obstajal že pred vstopom Hrvaške v Evropsko unijo, a da je bil nadzorovan in s kvotami. Po vstopu v EU, navajajo, prihaja do nenadzorovenega uvoza presežkov mlečnih izdelkov iz drugih evropskih držav, ki so svoje proizvajalce zaščitile tako, da so jim s subvencijami nadomestile razliko med tržno in dejansko proizvodno ceno in tako zagotovile preživetje primarne proizvodnje mleka, ki je za vsako državo strateškega pomena, poročajo Varaždinske vesti.

Bohnec že od nekdaj stavi izključno na domače surovine, saj verjamejo, da je le tako mogoče ustvariti kakovosten mlečni izdelek, predvsem sveže mlečne izdelke, namenjene domačemu trgu.

Mlekarno Antun Bohnec so ustanovili leta 1934 v Hrastovskem, kjer so proizvajali maslo in sir trapist. Izdelke so prodajali v Ludbregu, Koprivnici in Varaždinu. Od leta 1990 do 2000 je mlekarna povečala proizvodnjo s približno 7.000 na kar 20.000 litrov mleka na dan.

Mlekarna je zadnja štiri leta poslovala z okoli milijonom evrov letnih prihodkov, v istem obdobju pa je ustvarila tudi skoraj 800.000 evrov kumulativne izgube.

Vir: Women in Adria

Foto: Arhiv Instore