Kakav je bil razglašen za dobrino z najboljšo uspešnostjo leta, ki je prehitela bitcoin, piše Blumberg. Kriptokovanec je bil letos namreč verjetno najbolj »ogledan« vir premoženja, saj je v začetku decembra presegel težko pričakovano mejo 100.000 dolarjev.
Cene glavne sestavine čokolade pa so se od začetka leta 2024 skoraj potrojile, saj je upočasnitev proizvodnje v Zahodni Afriki, glavni proizvodni regiji, povzročila veliko pomanjkanje ponudbe.
V začetku januarja so se terminske pogodbe za kakav gibale po približno 4000 USD za tono. Sredi decembra so dosegle največ 12.700 dolarjev na tono, kažejo podatki "Trading economics".
Glede na Market Watch so dobički Bitcoina "slaba senca v primerjavi s kakavom". Znana vrednost kriptovalute in največja po tržni kapitalizaciji je zrasla za skoraj 128 odstotkov in se je z nekaj več kot 41.000 dolarjev za žeton v začetku januarja povzpela na rekordnih 106.500 dolarjev sredi decembra.
Bitcoin se je okrepil deloma zaradi pričakovanj vlagateljev, da bo administracija novoizvoljenega predsednika ZDA Donalda Trumpa izvajala kriptovalutam prijazno politiko.
Kaj je kakav? To je posušeno in poln fermentirano seme rastline kakavovca (Theobroma cacao). Gre za grm ali drevo, ki prvotno izhaja iz Južne Amerike. Je vedno zeleno z belimi in rdečimi cvetovi. Povprečno ima grm okoli 40 plodov velikosti srednje velike kumare. Plod je v začetku rasti zelen, nato pa postane rumeno-oranžen, včasih tudi rdeč. Vsak plod vsebuje povprečno 30 semen, ki imajo velikost mandlja. Sadež kakavovca je sestavljen iz grobe usnjate lupine, debele približno 3 centimetre, pod njo pa je sladko sluzasto sadno meso, ki ga v Južni Ameriki imenujejo baba de cacao. Meso obdaja vsako seme posebej in v enem sadežu je lahko 35 do 50 semen, različnih odtenkov rožnato vijoličnih barv.Iz teh semen se pridobiva surovi kakav , katerega je potrebno še naprej stiskati, spražiti, zmleti in nadalje predelati v kakavove izdelke. Seme kakavovca vsebuje visok delež maščob in specifični alkaloid teobromin, po katerem je rastlina dobila tudi svoje znanstveno ime.Prvi je kakavovec z botaničnim imenom poimenoval švedski znanstvenik Linne, ki mu je nadel ime Theobroma cacao ('hrana bogov'). |
Slaba letina kakava je posledica ekstremnih vremenskih razmer in pomanjkanja gnojil. Zahodno Afriko je letos prizadela huda suša s temperaturami nad 40 stopinj Celzija v Slonokoščeni obali in Gani, dveh največjih proizvajalkah kakavovih zrn na svetu.
Po podatkih Mednarodnega inštituta za tropsko kmetijstvo (IITA) se Zahodna Afrika spopada tudi z resno zdravstveno krizo tal, pri čemer sta dve tretjini zemlje degradirani, stopnje uporabe gnojil pa daleč zaostajajo za svetovnimi povprečji.
Številne afriške države so odvisne od uvoza gnojil iz Rusije, Belorusije in Ukrajine. Zmanjšana ponudba po stopnjevanju konflikta v Ukrajini leta 2022 je povzročila pomanjkanje in zvišanje cen.
V Trading Economics navajajo, da bodo izzivi oskrbe, ki jih poslabšujejo podnebne spremembe in pomanjkanje gnojil, ohranili cene kakava na zgodovinsko visokih ravneh tudi v prihodnjem letu.
Vir: B92
Foto: Arhiv Instore