SLO bocni levo
SLO bocni desno

Mladi chef Pablo Donadio Falcon iz Hiše Franko je zmagovalec regijskega finala tekmovanja S.Pellegrino Young Chef Academy 2024 na Malti

Svetovne

29.11.2024

V torek je na Malti zmagovalec regijskega finala za jugovzhodno Evropo in Mediteran na najpomembnejšem svetovnem tekmovanju mladih kuharjev S.Pellegrino Young Chef Academy postal 26-letni Pablo Donadio Falcon iz Hiše Franko, ki mu je kot mentorica ob strani stala tamkajšnja head chefinja Yvonne Melee Simon.

Pablo D. Falcom je panel petih sodnikov navdušil z jedjo, ki jo je poimenoval Haiku gori. Jed je posvetil mami, ki je pesnica, v njej pa je želel predstaviti okuse in občutke veličastnih posoških gora. Slovenske barve na regijskem finalu sta odlično zastopala še Boštjan Volk iz Gostišča Volk z mentorjem Juretom Tomičem in jedjo Jelen in buča ter Matija Cotič iz Kulinarike Matjaž Cotič z mentorjem Tomažem Kavčičem z jedjo Zgodba o skromni repi tropinki. Kot so namignili sodniki na tekmovanju, na katerem izberejo samo zmagovalca, sta se Boštjan in Matija prav tako uvrstila v zgornjo polovico izjemno močne konkurence skupno petnajstih vrhunskih mladih kuharjev, ki so se pomerili v regijskem finalu.

»Trenutno še skušam dojeti vse skupaj, mislim, da je to izjemno pomemben korak na moji poti in za mojo prihodnost. Priprave na tekmovanje so bile zahtevne, a ko sem prišel na Malto, sem še bolj začel verjeti vase. Vesel sem, da mi stvari uspelo od začetka do konca speljati na avtentičen način. Žirija je bila sestavljena iz zelo uglednih evropskih chefov, ki imajo med sabo veliko število Michelinovih zvezdic in številnih drugih priznanj. Zato je zame velika čast, da so imeli takšno mnenje o moji jedi in nastopu,« je po razglasitvi povedal Pablo, ki ob tem izjemnem uspehu ni mogel skriti solz sreče. Od veselja pa so menda jokali tudi vsi v ekipi Hiše Franko, ki trenutno gostuje v Koebenhavnu, od koder je Pablu takoj po razglasitvi čestitala tudi Ana Roš.

Kot je opisal Pablo, zanj gastronomija in poezija predstavljata dva izmed najlepših izrazov, ki jih je človeštvo razvilo za komunikacijo. Obe nas opominjata na lepoto, ki nas obdaja, in na odpornost človeškega duha. To povezavo je zajel v koncept haikuja, japonske poezije v treh verzih, zato so tudi jed sestavljali trije »verzi«. Prvi je sestavljen iz hrustljavega krekerja iz stročnic s kislo smetano z medenim cvetnim prahom, emulzije bučnih semen, zelenega kardamoma ter sezonskih zelišč in rož. Drugi verz predstavlja gozdna infuzija iz brinovih jagod in borovih iglic, ki pomaga očistiti brbončice ter povezuje okuse iz prvega verza s tistimi iz tretjega, ki je sestavljen iz srnjaka z bučo in zemeljskih okusov tartufove kreme, črnega kardamoma in črnega česnovega misa.

Eden od sodnikov je bil tudi Igor Jagodic iz ljubljanske restavracije Strelec z Michelinovo zvezdico, ki je poudaril, da o zmagovalcu med sodniki ni bilo dvoma. »Sodniki nastop tekmovalcev točkujemo v več kategorijah, a če si je nekaj tekmovalcev po številu točk zelo blizu, sledi razprava. V regionalnem finalu za jugovzhodno Evropo in Mediteran se je prvič zgodilo, da te razprave ni bilo, odločitev smo sprejeli soglasno takoj po zaključenem tekmovanju,« je pojasnil Igor Jagodic.

S.Pellegrino Young Chef Academy je globalna pobuda za odkrivanje in mentorstvo nadarjenih mladih kuharjev, starih do 30 let. Na tekmovanje se prijavi na tisoče mladih, saj s tem dobijo priložnost, da se povežejo in učijo od najvplivnejših predstavnikov svetovne gastronomije ter na globalnem odru pokažejo svojo kulinarično ustvarjalnost. Prvi izbor na podlagi pisnih prijav opravijo strokovnjaki prestižne Mednarodne šole italijanske kulinarike Alma. Letos je to selekcijo prestalo 165 kandidatov z vsega sveta, ki so se s tem uvrstili v 15 regijskih finalov.

»Na našem regijskem finalu je bilo na voljo 15 mest in kar tri so zasedli predstavniki Slovenije. Že to predstavlja izjemen uspeh,« je poudarila Lili Vodušek, produktna vodja blagovne znamke S. Pellegrino za Slovenijo pri podjetju Merit HP, ki našim udeležencem pomaga skozi celoten proces – od prijave do nastopa na tekmovanju in dodala: »Slovenija je na tem svetovnem kulinaričnem odru še enkrat dokazala svoj pomen. Predstavili smo naše tradicionalne sestavine, ki so med sodniki požele veliko zanimanja, predstavili smo okuse gozda, gora in Vipavske doline, navdih narave in trajnostne prakse, ki so pri nas niso le modna beseda, temveč tradicionalen način obravnavanja hrane. Fantje pa so s sodelovanjem zagotovo pridobili neprecenljive izkušnje v svetu vrhunske gastronomije, ki je izjemno zahteven in ne dopušča napak.« Pablu pa je zmaga prinesla tudi uvrstitev na globalni finale, ki bo prihodnje leto potekal v Milanu in na katerem se bo pomeril z najboljšimi kuharji do 30. let z vsega sveta.

Vir/Foto: Špela Miklič