Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat iz leta 2022 je prebivalec EU takrat v povprečju odvrgel 132 kilogramov hrane. V EU je bilo tega leta 59,2 milijona ton odpadne hrane. |
Največ ali 44 odstotkov odpadne hrane je lani nastalo v gospodinjstvih (72.018 ton ali dva odstotka več kot leto prej). V gostinstvu in strežbi hrane se je zavrglo 55.956 ton odpadne hrane, kar je enako kot leto prej. Najmanj hrane so zavrgli v trgovini z živili, 15.005 ton ali sedem odstotkov več.
Večino porasta odpadne hrane gre pripisati večji količini te hrane v dejavnosti proizvodnja hrane. Ta se je v primerjavi z letom prej podvojila na 21.825 ton.
Mednarodni dan ozaveščanja o odpadni hrani in izgubah hrane, ki ga obeležujemo danes, je posvečen pomenu zmanjševanja količin zavržene hrane za ljudi in za planet. Prebivalec Slovenije je lani v povprečju zavrgel 78 kilogramov hrane ali šest kilogramov več kot predlani. |
Vir: Eurostat
Foto: Arhiv Instore