Podravka je organizirala srečanje s kmetijskimi kooperanti, natančneje s pridelovalci sadja in zelenjave. Prireditev, ki so jo prvotno predstavili lani, je tokrat potekala kar v tovarni sadja in zelenjave v Varaždinu, kamor gredo vsi pridelani pridelki sadja in zelenjave in kjer jih predelajo v Podravkine prepoznavne izdelke.
Martina Dalić, predsednica uprave Podravke, je v pozdravnem nagovoru poudarila strateški pomen kmetijstva, tako za Podravko kot tudi za širšo skupnost. Napovedala je dodatno krepitev sodelovanja s kmetijskimi pridelovalci in dejala, da bo Podravka v prihodnjih letih vsem vedno močna opora.
»Letos smo za Podravkine potrebe, samo pri vrtninah, obdelovali več kot sedemsto hektarjev kmetijskih površin po vsej Hrvaški. Vključenih je bilo okoli 250 pridelovalcev in združenj. Menim, da smo letos naredili pomemben korak, ravno pri dvigu kakovosti sodelovanja s kooperanti. Lansko leto smo še nabirali izkušnje, ki smo jih zdaj prelili v odlične rezultate. V prihodnjih letih bo največji izziv vreme, vendar smo odločeni, da bomo s skupnimi močmi premagali izzive in šli naprej, kot doslej, delili strokovno znanje in vse pridobljene izkušnje,« je povedala predsednica Podravke. upravni odbor.
Ivan Ostojić, član odbora za kmetijstvo, je spregovoril o letošnji sezoni in o Podravkinih načrtih in dosežkih, med katere sodi tudi nova predelovalnca paradižnika, ki so jo pred dobrima dvema mesecema odprli prav v tovarni sadja in zelenjave v Varaždinu. V predstavitvi je poudaril dosežene rezultate v letošnji pridelavi paradižnika in se zahvalil vsem kooperantom za odlično sodelovanje. »Glavni cilj zaradi katerega smo se odločili za gradnjo novega obrata v Varaždinu, je bil ta, da so vsi Podravkini izpostavljeni izdelki na osnovi paradižnika izključno domače proizvodnje. Ves paradižnik, ki pride v naš novi obrat smo pridelali na Hrvaškem. Proizvodnjo smo organizirali na celotnem območju države in tako ustvarili diverzifikacijo, ki bo našo proizvodnjo v prihodnje dodatno stabilizirala. Pri tem smo bili osredotočeni na veliko podporo kooperantom, saj je bila za mnoge to prva sezona pridelave paradižnika. V naslednji nameravamo biti še boljši in v celoti zapolniti zmogljivosti našega novega obrata,« je dejal.
Z izgradnjo obrata je Podravka dvignila proizvodne zmogljivosti na skupno štirideset tisoč ton na sezono. Precej se je povečalo tudi število kooperantov, med katerimi so številni letos začeli s pridelavo paradižnika prvič.
Podravka je tako postala samooskrbna s pridelavo te zelenjavne kulture, Podravkini kooperanti pa so po vsej Hrvaški. Nadaljevalo se je dobro sodelovanje z istrskimi kmeti, sodelovati so začeli s pridelovalci v Slavoniji, dodatno pa se je okrepilo tudi sodelovanje s tistimi v severozahodni Hrvaški.
V okviru programa so prisotni lahko slišali panelno razpravo štirih kmetijskih pridelovalcev: Doroteje Santo iz Đurđevca, Perice Oroza iz Požege, Pera Pusića iz Preloga in Mirka Boškovića iz Cerne pri Vinkovcih.
Spregovorili so o izkušnjah s pridelavo paradižnika v tej sezoni, sodelovanju s Podravko, a tudi o izzivih, s katerimi se soočajo.
Ob zaključku je Podravka nagradila svoje najuspešnejše pridelovalce paradižnika. Priznanja za največ pridelka so prejeli naslednji pridelovalci: Dragan Zvonar iz Sopja, Doroteja Santo iz Đurđevca in društvo Ambasador iz Đelekovca.
Priznanje je prejel tudi Podravkin partner z najdaljšim stažem, Stjepan Majkovica iz Umaga.
Vir/Foto: Podravka