SLO bocni levo
SLO bocni desno

Črna gora: Letno zavržejo 50.000 ton hrane

ANALIZA

Regionalne

27.08.2024

Črna gora se v poletnih mesecih sooča z večjimi izzivi na področju varnosti hrane, zaradi povečanega uvoza in intenzivne domače proizvodnje sadja in zelenjave itd..

Direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in fitosanitarne zadeve Vladimir Đaković poudarja za časopis Pobjedo, da laboratorijski izvidi kažejo na precejšnje število vrnjenih ali uničenih primarnih in svežih kmetijskih proizvodov ter večje količine predelane hrane rastlinskega in živalskega izvora.

Sporočil je, da je inšpekcijska uprave za pet mesecev prepovedala prodajo 300 ton hrane. V prizadevanju za ohranitev visokih standardov varnosti hrane Đaković poziva državljane, naj kupujejo domače izdelke, saj s tem ne podpirajo le domačega gospodarstva ampak izbirajo tudi izdelke, ki so bili manj obdelani, kar zagotavlja višjo kakovost in varnost.

"V poletnih mesecih sta se povečala tako uvoz kot domača proizvodnja zaradi dejstva, da se je povečalo število ljudi, ki so v Črni gori ter intenzivirala primarna kmetijska pridelava sadja in zelenjave. S poročili o testiranju, ki jih prejmemo iz naših laboratorijev lahko rečem, da je bila večina primarnih, torej svežih kmetijskih proizvodov vrnjenih ali uničenih, a med njimi tudi precej predelanih proizvodov rastlinskega in živalskega izvora," je dejal Đaković.

ZN (op.Združeni narodi) ocenjujejo, da Črna gora letno zavrže več kot 50.000 ton hrane. Inšpekcija uprave je v petih mesecih prepovedala prodajo 300 ton hrane. Državljanom priporočajo, naj vedno preberejo podatke na etiketah, pravilno ravnajo in pripravljajo živila doma, v primeru nepravilnosti pa tudi obvestijo inšpektorat.

Administracija ima širok spekter pristojnosti za vsako vrsto produkta, na podlagi specifike pa je opredeljen nadzorni in pregledni mehanizem.

Vir: Pobjeda

Foto: Arhiv Instore