To je pred dnevi ponosno potrdila sarajevska županja Benjamina Karić. Iz mestne uprave so napovedali, da bo kmalu sledil tudi postopek za zaščito sarajevskega somuna, ki ga tradicionalno postrežejo ob čevapčičih in ga proizvajajo najbolje ter izvorno v sarajevskih pekarnah.
Postopek za zaščito sarajevskega čevapčiča so začeli pred dvema letoma v skladu z zakonskimi določili Bosne in Hercegovine, sedaj pa se je postopek z birokracijo zaključil. Zdaj nameravajo to storiti tudi na trgu Evropske unije.
Za zaščito sarajevskega čevapa kot avtohtonega proizvoda se je zavzela tudi Ameriška agencija za mednarodni razvoj (USAID).
Sarajevski čevapčič je postal osmi izdelek iz Bosne in Hercegovine, ki so ga zaščitili. Poleg sarajevskega čevapa je v Bosni in Hercegovini nazadnje ta postopek uspešno prestal še Livanjski sir, kar mu ravno tako omogoča plasman na evropske trge.
|
Vir: Dnevni Avaz
Foto: Arhiv Instore