SLO bocni levo
SLO bocni desno

Najbolj kulinarični mesec v Ljubljani: "November Gourmet Ljubljana"

AKTUALNO

Slovenija

10.11.2023

Tudi letošnjo jesen v prestolnici zaznamujejo bogato dogajanje, povezano s kulinariko. Med 2. in 30. novembrom 2023 se namreč že sedmo leto zapored odvija festival November Gourmet Ljubljana in ponuja najrazličnejše kulinarične dogodke, degustacije in doživetja.

Nekakšen začetek festivala November Gourmet Ljubljana predstavlja  vsakoletni Evropski simpozij hrane, ki je letos potekal od 5. do 7. novembra.

Ves mesec so na voljo tudi številne interaktivne delavnice, tečaji in pogovori s strokovnjaki, ki navdušujejo tako gurmane in ljubitelje živil kot tudi tiste, ki si želijo kariere v gostinstvu.

Festival November Gourmet Ljubljana povezuje ljubljanske gostince, trgovce, lastnike lokalov, kavarn, vinotek, pivovarn in destilarn, kulinarične studie in izobraževalne institucije. Ti z najrazličnejšimi vsebinami soustvarjajo raznolik program in tako prispevajo k razvoju in prepoznavnosti gastronomske identitete Ljubljane, širitvi znanja in kultiviranju vse bolj zahtevnih okusov domačih in tujih ljubiteljev kulinarike in pijač. 

“Novembrska Ljubljana bo ponovno slavila kulinariko in vse njene ustvarjalke in ustvarjalce, od mladih in izkušenih chefinj in chefov, pekaric in pekov, miksologinj in miksologov, vinskih navdušenk in navdušencev ter vseh drugih, ki s svojo kreativnostjo bogatijo ljubljansko kulinarično sceno. V Turizmu Ljubljana želimo s festivalom povezati vse, ki prispevajo k vse bolj živahnemu kulinaričnemu utripu Ljubljane, hkrati pa za poklice v gostinstvu navdušujejo tudi mlade. Prav ti so zagotovilo, da bo prihodnost ljubljanske gastronomije še svetlejša, Ljubljana pa vse bolj zasidrana na zemljevidu gastronomskih destinacij, ki jih je enostavno treba obiskati,« pojasnjuje Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana.

Vodeni ogledi, degustacije in druženja ob dobri hrani in pijači

November Gourmet Ljubljana vsak teden ponuja doživetja ljubljanske tržnice Dobimo se na plac’ s pokušino sezonskih dobrot in zajtrkom iz lokalnih sestavin, vodene oglede destilarne Broken Bones z degustacijo žganj in koktajlov ter Pivovska doživetja Ljubljane.

V restavraciji Aftr vsak dan vabijo na brunch, v bistroju Mala terasa na Sredine urbane "zvečerje", v kulinaričnem studiu Rashuska na četrtkova druženja ob prigrizkih gostujočih chefov in vinih Hiše dobrih vin Koželj, v Švicariji pa na nedeljska ljubljanska kosila. V trgovini Drinx v ljubljanskem BTC-ju pripravljajo degustacijo vin in domačih fermentov chefa Luka Koširja iz z Michelinovo zvezdico nagrajene restavracije Grič, v mesnici Meat Business pa bosta mesarski mojster Marko Butalič in chef Tomaž Bratovž iz restavracije JB postregla izbor surovih jedi iz mesa in rib ob spremljavi naravnih vin. Posebno festivalsko ponudbo pripravljajo tudi številni gostinci in trgovci.

Izobraževalni tečaji in delavnice

V Centru kulinarike in turizma KULT316 in kuharskem labu Centra Rog se vrstijo kuharski in slaščičarski tečaji in delavnice za otroke in odrasle, od poznavanja olj, peke piškotov do kuhanja po priljubljenih kuharskih knjigah avtoricDarje Končarević in Mateje Delakorda. Najrazličnejše kulinarične delavnice pripravljajo tudi v kulinaričnem studiu Rashuska.

Obisk velikega poznavalca viskijev Jima Murrayja

Posebno doživetje je bil obisk enega največjih poznavalcev in kritika viskijev, avtorja The Whiskey Bible Jima Murrayja v destilarni Broken Bones. Ta se je s svojima viskijema v The Whiskey Bible uvrstila z zavidljivimi ocenami in angleškega kritika tako navdušila, da se je odločil za obisk. Minuli torek je bil obiskovalcem na voljo za klepet ob degustaciji pijač in imel v destilarni ekskluzivno vodeno degustacijo in pogovor za novinarje (prijave na obe srečanji na info@brokenbones.si).

Martinovanja in miksologija

V sklopu November Gourmet Ljubljana se odvijajo tudi številna martinovanja, med njimi eno največjih v Sloveniji, Ljubljanska vinska pot (11. 11.). Ljubitelji in poznavalci vin se bodo lahko udeležili tudi 25. Slovenskega festivala vin v Cankarjevem domu (16. in 17. 11.). Za navdušence nad mešanjem in okušanjem pijač bo poskrbela jesenska izvedba festivala Brina (25.11.) z delavnicami priznanih mojstrov miksologije iz najboljših slovenskih restavracij.

Popularizacija gastronomskih poklicev

V sodelovanju z Gault&Millau Slovenija se bo po daljšem premoru ponovno zagnal izobraževalni projekt Znanje pod kapo, namenjen popularizaciji poklicev kuharja in natakarja. Ta s poučnimi vsebinami zlasti mladim, ki v gostinstvo šele vstopajo, omogoča pomemben stik s prakso.

Več o festivalu November Gourmet Ljubljana...

Podrobnejši program festivala November Gourmet Ljubljana je na voljo na posebni spletni strani, v Turističnem informacijskem centru na Adamič-Lundrovem nabrežju 2 in na družbenih kanalih Gourmet Ljubljana.

Vir: Turizem Ljubljana

Foto: Turizem Ljubljana