Avtorji zato pozivajo k sprejetju prilagoditvenih ukrepov. Tako količina pridelanega hmelja kot vsebovanost alfa kislin, ki so ključne za trpek okus piva, se bosta v povprečju glede na pretekla leta močno znižala, je poročilo povzela nemška tiskovna agencija dpa.
Raziskovalci so pod drobnogled vzeli pet pridelovalnih območjih, tri mesta v južni Nemčiji, dve češki regiji in Slovenijo. Prisotnost alfa kislin na hektar obdelovalne površine naj bi se glede na raziskavo med letoma 2021 in 2050 v primerjavi z obdobjem med letoma 1989 in 2018 zmanjšala za tretjino.
Na najpomembnejšem evropskem pridelovalnem območju, v bavarskem Hallertau, se bodo po napovedih ravni kislin znižale za skoraj 40 odstotkov.
Vodja raziskave Martin Mozny iz češke akademije znanosti v Brnu je pojasnil, da je bilo nižje ravni kislin moč zaznati že v zadnjih žetvah. Raziskovalci so kot razlog za spremembe hmelja navedli povišane temperature in manj padavin.
Čeprav so po navedbah dpa nekateri lokalni hmeljski strokovnjaki do študije kritični, pa so drugi opazili spremembo vsebovanosti alfa kislin. "Raziskava potrjuje naše izkušnje," je dejal Erich Lehmair iz nemške hmeljarske zveze.
Prvi mož največjega trgovca s hmeljem Barth-Haas Thomas Raiser je sicer prepričan, da bodo nove sorte in načini gojenja omogočili nadaljnjo konkurenčnost hmeljarske dejavnosti v južni Nemčiji.
Vir: Sta
Foto: Arhiv Instore