Ekološki dan EU za promocijo ekološkega kmetovanja

AKTUALNO

Slovenija

24.09.2023

Ekološki dan EU, ki ga obeležujemo danes, je namenjen razmisleku o izzivih in priložnostih, povezanih z ekološkim kmetovanjem, ter ozaveščanju javnosti o prednostih prehoda na to obliko pridelave hrane.

Z ekološkim dnevom se spodbuja doseganje ciljev trajnostnega razvoja, zmanjšanje ogljičnega odtisa in zagotavljanje kakovostne hrane za vse.
  
Eden izmed ključnih vidikov evropskega dneva ekološkega kmetovanja je trajnostna pridelava hrane s poudarkom na varovanju okolja, biotske raznovrstnosti in zdravja tal, s čimer prispeva k dolgoročni ohranitvi virov. Ekološka živinoreja prav tako poudarja etično ravnanje z živalmi, so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Med prednostmi ekološkega kmetovanja je tudi zmanjševanje negativnih vplivov na okolje, saj ekološko kmetovanje spodbuja naravne metode nadzora škodljivcev in gnojenja.

Med ključne vidike ekološkega dne sodijo še promocija lokalnih trgov in raznolikosti, certifikacija in označevanje, kar potrošniku pomaga pri prepoznavanju ekoloških izdelkov, ter izboljšanje ozaveščenosti.

"Ekološki proizvodi postajajo vse bolj priljubljeni med potrošniki zaradi njihovih številnih koristi za okolje in zdravje ljudi, saj so pridelani in izdelani z minimalnim vplivom na okolje. Ekološki proizvodi so pridelani brez kemičnih pesticidov, umetnih gnojil in gensko spremenjenih organizmov," so zapisali na ministrstvu.

Za Slovenijo je povečanje obsega ekoloških površin ena od prioritet skupne kmetijske politike EU. Lani je bilo po navedbah ministrstva v ekološko kmetovanje v Sloveniji vključenih 3786 kmetijskih gospodarstev, kar je 5,6 odstotka vseh kmetijskih gospodarstev v državi. Ta so obdelovala 53.201 hektarov kmetijskih zemljišč v uporabi (11 odstotkov vseh kmetijskih zemljišč v uporabi), kar je tri odstotke več kot v letu 2021.

Slovenija se z 11-odstotnim deležem ekoloških zemljišč po razvitosti ekološkega kmetijstva uvršča nad povprečje EU oziroma na deveto mesto med članicami EU in je na podobni ravni, kot so Slovaška, Španija, Danska in Grčija. Pristojni si želijo, da bi se do leta 2027 v ekološko kmetovanje vključilo vsaj 18 odstotkov površin.

Skupaj z razvojem tehnologije in spremembami v potrošniških navadah je ekološko kmetovanje ključno za ustvarjanje bolj trajnostne prihodnosti za kmetijstvo in prehrano v EU, so izpostavili.

Nacionalni projekt Naša super hrana pa na svoji spletni strani posameznike poziva, naj ob ekološkem dnevu pripravijo eko kosilo, kupujejo živila pri lokalnem eko kmetu in tudi v trgovinah posegajo po eko izdelkih.

Vir: Sta

Foto: Pixabay