Kot ob tem pojasnjujejo v vinski kleti, zaradi posledic julijske toče pričakujejo količinsko manjši letnik. Med trgatvijo si želijo suhega in zmerno toplega vremena.
Danes so tako začeli trgati sorti modri pinot in chardonnay, konec tedna pa bodo nadaljevali še s trganjem rebule, namenjene za penine. Večji del trgatve nameravajo zaključiti septembra, caberneti in nekatere posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do sredine oktobra, so še dodali.
Družinski vinogradniki Kleti Brda bodo v klet predvidoma pripeljali okoli 6500 ton grozdja. Pri belih sortah pričakujejo obetaven letnik, na kakovost rdečih sort pa bo pomembno vplivalo vreme v prihodnjem mesecu. Ob tem poudarjajo, da bodo cene grozdja višje, končna cena pa bo pogojena tudi s kakovostjo, ki je še odvisna od vremena med trgatvijo.
Za vinogradnike je bila letošnja sezona polna izzivov, saj se je zaradi hladne pomladi brstenje in odganjanje zavleklo, mladi poganjki pa so bili dalj časa izpostavljeni raznim škodljivcem, pravijo v Brdih in dodajajo, da je tudi poleti pogosto deževalo, zato je bil zaščita pred peronosporo in oidijem zahtevna.
Se je pa letos po njihovem v polni veljavi izkazal sistem zgodnjega zaznavanja in odkrivanja okužb, ki ga gradijo že vrsto let ter omogoča učinkovito in hitro obveščanje vinogradnikov. Namen sistema je, da vinogradniki pravočasno prejmejo informacijo, kdaj in s čim ustrezno zaščititi vinsko trto pred boleznimi. Tisti, ki so skrbno sledili navodilom svetovalne službe, imajo tako manj izpada in bistveno kakovostnejši pridelek.
Julija je Brda doletela tudi toča, ki je povzročila četrtino izpada pridelka. Posledično bo trgatev letos zahtevnejša, saj bo potrebno prebirati od toče poškodovane grozde, kar bo vzelo veliko časa in zahtevalo več trgačev kot ob običajni trgatvi.
V izvozno usmerjeni kleti se lotevajo tudi pomembnih marketinških potez, ki vključujejo obiske poslovnih partnerjev. Naslednje dni bodo gostili skupino distributerjev iz ZDA, sledil pa bo še obisk uvoznikov iz Italije, Kitajske, Brazilije in Srbije.
"Realnost, ki jo živijo briški vinogradniki z obdelovanjem strmih pobočij, je za marsikaterega tujca težko predstavljiva. Šele ko na lastni koži doživijo trgatev in začutijo utrip tukajšnjih ljudi, zares začutijo vina, ki jih po takem obisku še uspešneje predstavljajo in prodajo v svojih državah," so še dodali v Kleti Brda.